Početna Gradske teme Prodaje se zemljište propale novosadske “Budućnosti”

Prodaje se zemljište propale novosadske “Budućnosti”

0

Zemljište novosadske građevinske firme “Budućnost” u stečaju ponuđeno je na prodaju.

U pitanju su 82 parcele u Kaću ukupne površine 67.006 metara kvadratnih. Ukupna vrednost zemljišta procenjuje se na 57.421.250 dinara. Ove parcele se prodaju kao celina.

Javno otvaranje ponuda održaće se 9. novembra, kada ističe i rok za zainteresovane.

Rešenje o bankrotstvu za ovu novosadsku građevinsku firmu doneo je stečajni sudija Privrednog suda u Novom Sadu 5. oktobra prošle godine, na osnovu čega je stečajni upravnik oglasio prodaju imovine.

Inače, akcionarsko društvo “Budućnost” bilo je u središtu skandala 2019. godine kada je bivše odgovorno lice ove firme bilo uhapšeno zajedno sa odgovornim licem firme “Graditelj NS” zbog sumnje da su zloupotrebili položaj.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su od 2009. do 2011. godine, deo imovine “Budućnosti” preneli preduzeću “Graditelj NS” za 106,8 miliona dinara, što je niža cena od stvarne vrednosti imovine. Policija je tada navela i da postoji sumnja da su oni fingirali isplatu dela kupoprodajne cene, sačinjavanjem lažne dokumentacije da je izvršena isplata kroz isporuku građevinskog materijala i usluge u vrednosti od 52,3 miliona dinara, koja se nisu desile. Policija je tada navela da je na ovaj način “Budućnost” oštećena za ukupno 159,1 miliona dinara, dok je “Graditelj NS” ostvario protivpravnu imovinsku korist od 169,7 miliona dinara.

Inače, u avgustu ove godine prodato je šest nekretnina u vlasništvu “Budućnosti” u Ulici Marka Miljanova u Novom Sadu. Reč je o kompleksu zgrada na uglu Marka Miljanova i Filipa Višnjića gde su se nalazile sada još dve već propale firme “Elektroporcelan” i “Pioniršped”.

Zgrade koje su ostale kao podsetnik na nekadašnje novosadske firme sada su ruinirane i većinom napuštene, a lokacija na kojoj se nalaze primamljiva je za gradnju, budući da se neposredno iza nje nalazi i tek izgrađeni “Kej garden rezidens”, luksuzni kompleks koji je izgradio “Galens”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay