Početna Gradske teme Projekat “Deca i roditelji pešače zajedno” u subotu od 9 časova

Projekat “Deca i roditelji pešače zajedno” u subotu od 9 časova

0

Planinarsko skijaško društvo “Poštar” Novi Sad organizuje porodično pešačenje u subotu, 30. oktobra, sa startom kod okretnice autobusa u Bukovcu.

Mirisi snažno utiču na naše zdravlje i emocije. Borovi, jele, kedar i čempresi sadrže fitoncide kao što su alfa-pinen i beta-pinen koji čine eterična ulja mnogih biljaka i drveća. Utvrđeno je da oni smanjuju nivoe hormona stresa kortizola a to je jedan od razloga da se zaputite na pešačenje.

Start pešačenja je u 9.00 časova a dužina staze je šest kilometara. Od opreme su vam potrebne planinarske cipele ili duboke patike, dukserica i tanja jakna. Deca moraju biti u pratnji roditelja, staratelja ili nastavnog osoblja naglašavaju iz PSD “Poštar”.

Još jedna od zdravstvenih prednosti je da šetnje šumom mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Japanski istraživači su zamolili malu grupu volontera da odu u dvočasovnu šetnju u park šumi u predgrađu Tokija. Kao kontrolu, morali su da urade sličnu šetnju u urbanom okruženju. Nakon obavljenih testova, grupa je imala niži krvni pritisak kada je hodala u šumskom području nego kada je šetala gradom.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay