Početna Gradske teme Promocija knjige i otvaranje dokumentarne izložbe Nataše Nedeljkov u ponedeljak u Prometeju

Promocija knjige i otvaranje dokumentarne izložbe Nataše Nedeljkov u ponedeljak u Prometeju

0

Program Kulture sećanja u Galeriji Prometej

Izdavačka kuća Prometej, Arhiv Vojvodine i Grad Novi Sad vas pozivaju na predstavljanje knjige i otvaranje izložbe “Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja” Nataše Nedeljkov.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak, 24. juna, sa početkom u 19 časova u Galeriji Prometej (Svetozara Miletića 16, Novi Sad).

U programu učestvuju: Nataša Nedeljkov, dr Nebojša Kuzmanović i Zoran Kolundžija.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu u periodu od 24. juna do 24. avgusta 2024. godine svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

O knjizi:

Interesantna je činjenica da su Dubrovčani poveljama izdatim od strane srpskih vladara, kakva je na primer povelja Stefana Nemanje iz 1186, ili kneza Lazara, koja postaje obrazac za sve buduće ugovorne isprave sa Dubrovčanima, bivali potpuno zaštićeni sa veoma visokim nivoom autonomije. Ovo je pokazatelj koliko su srpski vladari imali razvijenu svest o značaju trgovine koja obezbeđuje potencijalni ekonomski, politički i kulturni napredak zemlje. Pojava trgovaca iz Dubrovnika doprinela je ekonomskom, privrednom i kulturnom razvoju područja na kojima su trgovali.

Ulaz je besplatan.
Dobro nam došli!

Link za poručivanje knjige (OVDE).

Izvor: NS Hronika
Foto: Promo