Početna Gradske teme Promocija publikacije i izložbe “Tramvajem i železnicom kroz Novi Sad” u utorak...

Promocija publikacije i izložbe “Tramvajem i železnicom kroz Novi Sad” u utorak u TONS-u

0

Promocija publikacije i izložbe “Tramvajem i železnicom kroz Novi Sad” održaće se u utorak, 21. maja, u Info centru TONS-a, na Trgu slobode 3.

Ovaj događaj se organizuje u okviru kampanje “Budi ambasador Novog Sada – upoznaj i promoviši svoj grad”, a namenjen je svima koji bi voleli da saznaju više o nekadašnjem šinskom sistemu u Novom Sadu, kao i ljubiteljima pešačenja i biciklizma.

Na promociji će govoriti:

Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada

Aleksandar Stanojlović, autor brošure i izložbe

Miloš Dunjić, Turistička organizacija Novog Sada

“Danas, kada je Novi Sad na mapi brzih vozova i kada se brzim prugama povezuje sa Beogradom, Budimpeštom, Bečom i drugim evropskim metropolama, Novosađanima i gostima grada nudimo alternativnu tematsku izložbu, kojim negujemo sećanje na nekadašnje šinske sisteme, u vreme od kraja 19. do šezdesetih godina 20. veka, kada su železnice bile glavni nosioci međugradskog, a tramvaji gradskog saobraćaja.

Izložba prikazuje ulice i trgove po kojima su tramvaji i vozovi u prošlosti saobraćali, danas turističke maršrute sa glavnim turističkim znamenitostima. Danas se tih starih vozova i tramvaja sećamo sa setom i nostalgijom i ponovo sve više koristimo železnicu, najlepši vid putovanja. Kroz izložbu o starim tramvajima i železnicama vodi vas Aleksandar Stanojlović, arhitekta i istraživač istorijskih saobraćajnih sistema”, poručuju iz TONS-a.

Događaj će početi u 18 časova, a postavka se može pogledati do 19. juna.

Zanimljive priče o nekadašnjem šinskom saobraćaju u Novom Sadu zainteresovani će moći da čuju i kroz dve promotivne ture u organizaciji TONS-a: Tragom stare železnice i Tragom novosadskog tramvaja.

Izvor: 021.rs
Foto: TONS