Početna Gradske teme Promocija zbirke “Sirene ne primaju keš” Lene Petrović u četvrtak u KCNS

Promocija zbirke “Sirene ne primaju keš” Lene Petrović u četvrtak u KCNS

0

Promocija zbirke pesama “Sirene ne primaju keš” Lene Petrović biće organizovana u četvrtak, 18. aprila, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Kako je napisala Maja Solar, prva zbirka poezije Lene Petrović kao da nije prva: nema jezičkih viškova, zagušljivih rečenica, inverzija i zastarelih ukrasa.

“Jezik je majstorski izbrušen, rečenice su prozračne, precizne, istančane. Ali teme nisu tako lake, pa je pravo umijeće kako autorka u ovako nesentimentalan poetski jezik uzglobljuje sve te sadržaje ‒ od porodičnih užasa do (drugih) užasa kapitalizma. Zbirka je poput interaktivne izložbe globalnog muzeja, uz pomoć koje putujete kroz razgranatu prostornost (od dalekih gradova, preko bolnica do agresivno lijepog betona, kancelarija, predela kojima se normalizira potrošnja) i kroz koju promiču najrazličitiji identiteti […], antičke […] i savremene pop-figure…”, navodi se o ovoj zbirci.

Lena Petrović (Beograd, 1984) završila je osnovne studije prava u Beogradu, a master studije iz međunarodnog prava ljudskih prava u Vašingtonu gde sada živi.

Dobitnica je Fulbright stipendije za profesionalno usavršavanje u SAD. Prethodno je radila u Beogradskom centru za ljudska prava i pružala pravnu pomoć izbeglicama.

Pesme i prozaide su joj objavljivane u književnim časopisima i na portalima sa prostora bivše Jugoslavije i Amerike: Enklava, Strane, Koraci, A Priori, Sovremeni dijalozi, Topical Poetry, IHRAF Publishes. Autorka je knjige pesama “Sirene ne primaju keš” (PPM Enklava, 2023) koja je 2024. godine ušla u uži izboru za Nagradu “Miroslav Antić”.

Promocija zbirke “Sirene ne primaju keš” održaće se u četvrtak, 18. aprila, sa početkom u 19 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva