Početna Gradske teme Prosečna plata u Novom Sadu za skoro 18.000 viša od realne plate...

Prosečna plata u Novom Sadu za skoro 18.000 viša od realne plate u Srbiji

0

Prosečna plata u Novom Sadu blago je porasla u julu u odnosu na jun, pokazuju poslednji zvanični statistički podaci.

Novosađani su u julu zarađivali u proseku 60.324 dinara neto ili 83.346 dinara bruto, što je i najveća prosečna zarada na nivou Vojvodine.

Najniže plate imali su zaposleni u Baču, gde je prosečna zarada u julu svega 42.193 dinara, bez poreza i doprinosa.

Inače, na nivou cele Vojvodine je prosečna zarada 52.197 neto ili 72.201 dinara bruto.

U javnom sektoru su plate standardno stabilne i znatno više u odnosu na realnu platu. U javnim preduzećima prosečno se isplaćuje 68.751 dinar neto, dok u administraciji na svim nivoima zarađuju 63.695 dinara neto. Zdravstvenim i socijalnim radnicima je u julu u proseku isplaćeno 55.370 dinara neto, dok je su zaposleni u obrazovanju i kulturi zaradili u proseku 58.204 dinara neto.

Cifre do sada navedene predstavljaju presek proseka svih zarada, a ne realan iznos koji dobijaju radnici u Srbiji. Najrealnija obračunata plata u statistici zapravo je takozvana medijalna zarada – iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih građana Srbije i čiju evidenciju Republički zavod za statistiku takođe vodi i objavljuje. Poslednja obračunata medijalna zarada, pa samim tim i najrealnija plata većine građana je 42.534 dinara neto ili 58.642 dinara bruto.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay