Početna Gradske teme Prosečne plate u Novom Sadu za godinu dana porasle 10.000 dinara

Prosečne plate u Novom Sadu za godinu dana porasle 10.000 dinara

0

Prosečna plata u Novom Sadu porasla je za 10.000 dinara u poslednjih godinu dana.

Prema poslednjem preseku Republičkog zavoda za statistiku, Novosađani su u novembru imali prosečnu mesečnu zaradu u iznosu od 80.903 dinara neto.

Prema statistici, u novembru 2020. godine je prosek zarada u Novom Sadu bio 69.238 dinara neto.

Za očekivati je da će zvanična državna statistika za decembar pokazati još veće zarade zbog tradicionalnih isplata novogodišnjih bonusa i nagrada.

Kad je reč o Vojvodini, prosečna zarada na nivou pokrajine u novembru je bila 65.516 dinara neto. Najniže zarade u Vojvodini imaju zaposleni u Baču – 51.822 dinara bez poreza i doprinosa.

Plate u javnom sektoru nemaju velike oscilacije. Na svim nivoima administracije je prosek zarada 76.949 dinara neto, u javnim preduzećima 77.583 dinara neto, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 75.591 dinara bez poreza i doprinosa.

Zaposleni u obrazovanju i kulturi dobili su u novembru prosečnu platu u iznosu od 68.121 dinara neto.

Navedeni statistički preseci odraz su nerealne slike. Najrealnija zarada u Srbiji obračunava se kao iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, a to je medijalna zarada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, medijalna zarada je u Srbiji u novembru bila 51.782 dinara neto.

Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay