Početna Gradske teme Proslavljeni džudista Momir Mošo Lučić preminuo u Novom Sadu

Proslavljeni džudista Momir Mošo Lučić preminuo u Novom Sadu

0

Momir Mošo Lučić, jedan od najtrofejnijih jugoslovenskih džudista, preminuo je u 72. godini, u Novom Sadu.

Lučić je rođen u Goranskom kod Nikšića 29. januara 1949. Sedamdesetih godina prošlog veka bio je član novosadskog Studenta, da bi sportsku karijeru nastavio u Slaviji iz Novog Sada.

Da se radilo o talentovanom džudisti pokazao je već nakon godinu dana bavljenja tim sportom, kada je osvojio bronzanu medalju na nacionalnom šampionatu 1971. godine. Nakon toga je bio redovni finalista na državnim šampionatima, da bi 1973. godine postao šampion Jugoslavije što ga je uvrstilo u reprezentaciju.

Međunarodne rezultate počinje da ostvaruje 1975. godine kada je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzanu medalju na ekipnom prvenstvu Evrope u Lionu. Nakon toga osvojio je i bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Kijevu 1976. čime je ostvario i olimpijsku normu. Na osnovu ostvarenih takmičarskih rezultata postao je dobitnik Nacionalnog priznanja 2006. godine.

Zbog povrede kičme na turniru u Milanu 1976. nije učestvovao na Olimpijskim igrama u Montrealu. Uprkos povredi koja ga je sprečila da nastavi da se takmiči za reprezentaciju, nakon trogodišnje rehabilitacije nastupio je na Nacionalnom šampionatu 1979. i osvojio bronzanu medalju nakon koje je prestao da se takmiči.

Nakon toga, Momir Lučić je obavljao brojne funkcije u regionalnom i nacionalnom savezu, učestvovao u organizaciji evropskih prvenstava 1986. u Beogradu i ekipnog evropskog prvenstva u Novom Sadu, kao i prvenstva sveta u Beogradu 1989. Uspešno je učestvovao u Organizacionom odboru apsolutnog prvenstva Evrope 2006. u Novom Sadu i pojedinačnog prvenstva Evrope u Beogradu 2007.

Momir Mošo Lučić je svoju novu džudo karijeru prepoznao u suđenju, te je 1986. položio za internacionalnog sudiju, paralelno je bio aktivan u sudijskoj organizaciji Jugoslavije, gde je postao predsednik 1991. godine. Ovu funkciju je obavljao do 2009.

Sportu kojem je posvetio život doprinosio je i nakon sportske penzije, svojim aktivnim delovanjem u DAN kolegijumu Džudo saveza Srbije.

Lučić će biti sahranjen u rodnom selu Goransko, u subotu, u 15 časova. Ispraćaj u Novom Sadu biće u petak, 30. jula, od 12 do 13:30 časova, u kapeli na Gradskom groblju.

Izvor: 021.rs
Foto: Džudo savez Srbije