Početna Gradske teme Prva operacija kolena kod obolelog od hemofilije u KCV

Prva operacija kolena kod obolelog od hemofilije u KCV

0

U Kliničkom centru Vojvodine urađena je operacija kolena kod pacijenta obolelog od hemofilije, što je prvi zahvat takve vrste koji je urađen u KCV, izjavila je upravnica Klinike za hematologiju prof. dr Ivana Urošević.

Ona je rekla da je ta zahtevna operacija urađena 17. maja zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu i radu lekara KCV.

“Zajedničkim radom hematologa, ortopeda, uključujući lekare sa rehabilitacije urađena je prva uspešna operacija kolena u KCV, čime je Klinički centar stekao uslove da bude evropski centar za sveobuhvatno lečenje pacijenata sa hemofilijom”, kazala je Urošević. Po njenim rečima, savremenim lečenjem životni vek pacijenata obolelih od hemofilije je žnačajno produžen, kao kod opšte populacije.

“U Vojvodini je trenutno registrovano 150 bolesnika sa poremećajem zgrušavanja krvi, a od toga 100 bolesnika je sa naslednom hemofilijom”, napomenula je Urošević. Ona je podsetila da je hemofilija retko oboljenje koje se klinički karakteriše krvarenjima u donjim delovima tela, zglobovima i kostima, koje vremenom vodi ka deformitetu zglobova i invalidnosti tih bolesnika.

“Savremeno lečenje pacijenata obolelih od hemofilije je kako medikamentozno, tako podrazumeva i druge pristupe, uključujući fizikalna i operativna lečenja koja predstavljaju izazov, kako za hematologa koji treba da pripremi bolesnika, tako i za hirurga koji radi izuzetno kompleknu operaciju”, rekla je Urošević.

Prim. dr Veselin Bojat sa Klinike za ortopediju, koji je operisao pacijenta, rekao je da taj događaj za KCV veoma značajan jer je na taj način, kako je ocenio, KCV pokazao koliko je stručno i organizaciono sposoban i za takve intervencije. Po njegovim rečima, ovo je prva operacija takve vrste u KCV, a četvrta u Srbiji, jer su pre nekoliko godina urađene tri takve hirurške intervencije u Kliničkom centru Srbije i Tiršovoj.

“Mi se naravno nećemo na ovome zaustaviti. Za jesen mogu da najavim, ukoliko ne bude nekih dramatičnih izmena, operaciju pacijenta kod koga ćemo u jednom operativnom zahvatu ugraditi totalne proteze oba kolena”, najavio je Bojat.

Autor: Tanjug