Početna Gradske teme Prvi slučaj flurone registrovan u Srbiji

Prvi slučaj flurone registrovan u Srbiji

0

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović izjavila je za RTS da je registrovan prvi slučaj flurone u Srbiji.

Kako je objasnila, istovremeno je kod jedne osobe registrovano prisustvo virusa gripa i koronavirusa.

Ona je gostujući na RTS-u rekla da je pre nedelju dana kod jedne osobe registrovan prvi slučaj prisustva sars-kov-2 virusa i virusa gripa.

“Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju”, navela je Jovanović.

Istakla je da će se flurona ponavljati, te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Flurona predstavlja istovremenu zarazu korona virusom i sezonskim gripom, tako da je naziv ove pojave nastao upravo kombinacijom reči “korona” i reči “flu”, što na engleskom znači grip.

Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti krajem decembra. Registrovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva. Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv korona virusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

Potom je početkom januara registrovan i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay