Početna Gradske teme Radovi na limanskom Gerontološkom centru “poskupeli” za više od 80 miliona

Radovi na limanskom Gerontološkom centru “poskupeli” za više od 80 miliona

0

Dodatni troškovi radova na energetskoj sanaciji Doma Liman Gerontološkog centraNovi Sad” koji traju gotovo godinu i po dana iznose više od 80 miliona dinara.

Vrednost ugovora koji je zaključen 25. februara prošle godine iznosila je 537.977.356 dinara bez PDV-a, dok je izmenom ugovora cena radova povećana na 618.098.483 dinara.

Osim toga, najavljeno trajanje radova bilo je 420 dana, ali je rok probijen, te je u izmeni ugovora najavljeno da će isti trajati 510 dana.

Kako je navedeno, razlozi za izmenu ugovora su dodatni radovi na elektroenergetskim instalacijama i zameni postojeće fasadne PVC stolarije na trećem i četvrtom spratu zgrade, jer je stara instalacija dotrajala i nagorela, te ne zadovoljava nove standarde.

Posebno je važno to što promena privrednog subjekta sa kojim je zaključen Ugovor nije moguća usled zahteva kompatibilnosti sa postojećom opremom i radovima nabavljenim u okviru prvobitne nabavke, te je iz tog razloga potrebno da isti izvrši i dodatne (nepredviđene) radove – stoji u obaveštenju o izmeni ugovora.

Kako iz Gerontološkog centra “Novi Sad” kažu, do produžetka radova došlo je i zbog kompletne epidemiološke situacije koja je odložila početak i usporila dinamiku izvođenja istih.

– Činjenica je da su građevinske firme imale pravo na obustavu radova tokom vanredne situacije. Takođe, sredstva za rekonstrukciju su dobijena za energetsku sanaciju ali se tokom izvođenja ugovorenih radova naišlo na nepredviđene radove koji nisu bili ugovoreni, a čije izvođenje je bilo neophodno kako bi se objekat priveo nameni za bezbedno korišćenje
– odgovaraju iz Gerontološkog centra.

Oni dodaju i da je iz tih razloga bilo potrebno da Gerontološki centar obezbedi dodatna sredstva. Kako kažu, u samom delu objekta nije se ulagalo više od 40 godina, te je na usporavanje dinamike izvođenja radova uticalo i to što nije bilo moguće “ukrštanje puteva” kojima se kreću izvođači radova, zaposleni i korisnici doma, a kako pritom ne bi došlo do njihovog kontakta u cilju sprečavanja zaraze korona virusom.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay