Početna Gradske teme Raste epidemija šarlaha i streptokoka u vrtićima

Raste epidemija šarlaha i streptokoka u vrtićima

0

Ukupno 254 dece koja pohađaju Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” obolelo je u poslednja dva meseca u epidemiji streptokoknih infekcija (šarlah, streptokokni tonzilitisi i faringitisi). Od ukupnog broja obolelih, 94 dece je obolelo od šarlaha, dok su ostala deca imala streptokokne upale krajnika i ždrela, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV).

Krajem prethodnog meseca bilo je registrovano 27 obolele dece, i tada su iz Instituta naveli da se očekuje povećanje broja zaraženih. U tom momentu u “Radosnom detinjstvu” tvrdili su da veliki broj dece po grupama nije doveo do pojave epidemije streptokoka, a da se ovakvi talasi oboljevanja javljaju svakih nekoliko godina i da se moraju tretirati antibioticima kako se zaraza ne bi dalje širila na druge.

Danas objavljeni podaci, prikupljeni od 17. oktobra do 10. decembra, pokazuju da je za nešto više od dve nedelje bolest potvrđena još kod 227 mališana. Kako je navedeno, deca pohađaju više vrtića i stara su od dve do šest godina.

Vodeći simptomi bolesti su bili: hiperemija guše, povišena temperatura a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa. Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno, a svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni. Sva deca su pod nadzorom pedijatara Doma zdravlja.

I pre tri nedelje, a i danas u IZJZV navode da je pojavi epidemije doprineo kolektivni smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji (većina vrtića) i korišćenje zajedničkog toaleta.

S obzirom na to da kolektivni smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay