Početna Gradske teme Realizacija projekta “Droge i bezbednost u saobraćaju”

Realizacija projekta “Droge i bezbednost u saobraćaju”

0

Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo realizuje projekat “Droge i bezbednost u saobraćaju”. U okviru projekta planirano je predavanje učenicima četvrtog razreda Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”. Predavanje će se održati 13. decembra u 14 časova.

Najnovija istraživanja kažu da sve veći broj učesnika u saobraćaju za volan seda pod uticajem droge.

Prema internacionalnim anketama o upotrebi droga i zdravlju iz 2018. godine, 20,5 miliona ljudi starijih od 16 godina je upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola u protekloj godini, a 12,6 miliona je vozilo pod dejstvom zabranjenih droga.

Istraživanja su takođe pokazala da muškarci česće nego žene voze pod dejstvom droge ili alkohola. Veći procenat odraslih u dobi od 21 do 25 godina vozi nakon uzimanja droge ili alkohola nego onih od 16 do 20 godina ili odraslih od 26 ili više godina.

Trenutno nema tačnih podatka o nesrećama izazivanih vožnjom pod dejstvom droge, ali procene pokazuju da je skoro 44 odsto vozača u saobraćajnim nesrećama sa fatalnim ishodom bilo pozitivno na drogu.

MUP Policijska uprava Novi Sad je sprovela testiranje vozača na prisustvo PAS i utvrdila da je od testiranih 158 vozača 66 bilo pozitivno.

Često povređivanje se dešava ukoliko je učesnik u saobraćaju pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci zbog uticaja navedenih supstanci na psihomotorne veštine i narušenog kognitivnog funkcionisanja.

Izvor: rtv.rs
Foto: rtv.rs