Početna Gradske teme Ruskinja u Novom Sadu pravi jestive bukete

Ruskinja u Novom Sadu pravi jestive bukete

0

Došla je pre više od četiri godine sa suprugom u Novi Sad da poseti prijatelje. Za samo nekoliko dana provedenih ovde oni su se zaljubili u naš grad i odlučili da ovde ostanu. Ruskinja Ija Makejeva, koja se u Novom Sadu oseća kao kod kuće, iz hobija izrađuje bukete, ali ne od cveća.

Ija Makejeva prvi put se susrela sa jestivim buketima u rodnoj Rusiji, gde je pohađala brojne kurseve, a bilo joj je potrebno nekoliko godina da svoj hobi dovede do savršenstva. Kako kaže, najveća podrška bili su joj prijatelji i porodica, koji su je motivisali da nastavi dalje i pokrene posao.

Ova ideja sa buketima krenula je u Rusiji još pre šest-sedam godina od 2014-te, i naravno tamo sam pronašla tu ideju imala sam puno informacija slika na instagramu, internetu, tamo sam pohađala kurseve i sve učila onlajn i tako sama pravim svoje kreacije uvek nešto novo i nešto posebno -, rekla je Makejeva.

Za svaki buket je potrebno oko sat vremena da se napravi, a Ija svaki dan ide u nabavku, i njene namirnice su uvek sveže. Nikada nema spreman buket, sve se radi po porudžbinama. Prema njenim rečima, buketi su dosta popularni i kod muškaraca.

Za mene je bilo tako čudno, eto sad je bio dan zaljubljenih, očekivali smo neke porudzbine od žena za muškarce ali ja sam bila jako iznenađena jer muškarci su naručivali bukete od suhomesnatih proizvoda a žene naručivale bukete za muškarce od voća sa slatkišima -, dodala je ona.

Kako bi svoje znanje prenela drugima, Ija je pre nekoliko meseci držala kurseve u svom domu, ali je nakon izbijanja pandemije prešla na onlajn časove. Mnoštvo njenih kreacija našlo se u rukama brojnih domaćih poznatih ličnosti, a trenutno radi na buketima, namenjenim Ruskoj ambasadi u Beogradu.

Izvor: rtv.rs
Foto: Screenshoot/Youtube-Radio Televizija Vojvodine