Početna Gradske teme Sadnja vetrozaštitnog pojasa u Budisavi gotova za dve nedelje

Sadnja vetrozaštitnog pojasa u Budisavi gotova za dve nedelje

0

Sadnja vetrozaštitnog pojasa u Budisavi trebalo bi da bude završena u naredne dve nedelje.

Vrednost projekta je 2,5 miliona dinara i realizuje ga Gradsko zelenilo. On je započet krajem 2019. godine, a rok za završetak radova je decembar 2020. godine.

U pitanju je deo šireg projekta formiranja vetrozaštitnih pojaseva u poljoprivrdnom reonu na područjima svih katastarskih opština Grada Novog Sada. Ukupna vrednost podizanja svih vetrozaštitnih pojaseva iznosi preko 100 miliona dinara.

Prema rečima direktora Gradskog zelenila Miloša Egića projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva u Budisavi biće realizovan u naredne dve nedelje i njime je obuhvaćena sadnja oko 14.500 sadnica viših i nižih vrsta u dužini od 14 kilometara.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović je rekao da je danas istorijski trenutak za grad, jer je počelo podizanje vetrozaštitnih pojaseva koji imaju višenamenske funkcije.

“Pojasevi će biti podignuti na ukupno 209 hektara, odnosno 387 kilometra će iznositi dužina pojaseva i biće zasađeno oko 240.000 sadnica. Ovi podaci se odnose na kompletan atar, dakle celo područje Grada Novog Sada. Biće korišćene uglavnom domaće vrste sadnica, poput hrasta lužnjaka, kao i bagrem koji je dobar za ovo područje. Izborom vrsta sadnica želimo da pored zaštite od vetra utičemo i na biodiverzizet i tako praktično stvaramo jedan zeleni prsten oko grada. Kad bude formiran, naš zadatak je da ga dobro održavamo i čuvamo kako bi u potpunosti mogao da vrši svoju funkciju”, rekao je Orlović.

Vetrozaštitni pojasevi doprinose smanjenju gubitka plodnih slojeva zemljišta, očuvanju njegove plodnosti i štite saobraćajnu infrastrukturu od snežnih smetova.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad