Početna Gradske teme Savetovalište za edukaciju o dojenju uskoro u Novom Sadu

Savetovalište za edukaciju o dojenju uskoro u Novom Sadu

0

Prema podacima UNICEF -ovog istraživanja iz 2019, povećan je broj dojene dece do trećeg meseca, kada se najčešće sa tim prestaje. Kako bi se u tom procesu majkama pružila podrška, u Novom Sadu će biti otvoreno posebno savetovalište za edukaciju o dojenju.

Tatjana Petković, majka je dvoje dece, a o procesu dojenja najbolje je učila iz ličnog iskustva, kako kaže, praveći greške, jer kao mlada majka nije bila dovoljno edukovana o značaju upornosti u toku dojenja.

“Ja sam prvo dete dojila dosta kratko, neka tri meseca uz dohranu i onda je ona potpuno prešla na dohranu. Sa drugim detetom ja sam samo i isključivo dojila godinu dana, do povratka na posao. Mislim da bi definitivno značilo kad bi struka, kad bi lekari, medicinske sestre, patronažne sestre, svi, kad ne bi majci govorili, dobro ako nemate dovoljno mleka, krenite sa dohranom i kad ne bi oni na neki način forsirali to veštačko mleko, kad bi struka jasno rekla: dojenje je najbolji način ishrane deteta”, smatra Tatjana Petković.

Dodatno obrazovanje medicinara jedan je od ciljeva u budućnosti potvrđuje pedijatar Dejan Panić koji dodaje da Betanija ima programe namenjene edukaciji o dojenju, ali da prava podrška podrazumeva uključivanje šire zajednice u proces.

“Edukacija počinje od lekara opšte prakse, preko ginekologa, ginekoloških sestara, čak i privatnih lekara koji vode trudnoće. Sprovodimo rooming in program, tj. boravak dece uz majku, koliko to dozvoljavaju epidemiološka i prostorna organizacija. Ono što je bitno da kažemo je da mi na klinici imamo sertifikovane lekare i sestre koji su obučeni da sprovode ovu vrstu podrške”, kaže Dejan Panić, načelnik Klinike za neonatologiju KCV.

Patronažna služba Doma zdravlja u saradnji sa porodilištem pruža podršku majkama u toku prvih meseci bebinog života, a s obzirom na to da je primećeno da majke zbog neznanja često odustaju od dojenja, u Novom Sadu biće otvoreno posebno savetovalište na tu temu.

“Savetovalište je zamišljeno tako da će žena bez obzira kog je uzrasta njeno dete moći da zakaže termin, da dođe u savetovalište, mi ćemo tamo imati na raspolaganju i vagu za merenje novorođenčadi, pumpicu za izmlazanje. Žena će moći da presvuče svoje dete, da podoji dete, da se proveri kakva je tehnika ili da samo dođe i da joj neko objasni , samo da istraje”, objašnjava Kristina Nedeljković, načelnica Službe patronaže DZ “Novi Sad”.

Savetovalište bi trebalo da počne sa radom sredinom novembra, o čemu će Dom zdravlja obavestiti na svom sajtu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay