Početna Gradske teme Setveni kukuruz socijalno ugroženim domaćinstvima

Setveni kukuruz socijalno ugroženim domaćinstvima

0

U magacinu Crvenog krsta Grada Novog Sada u Petrovaradinu podeljeno je 1.900 setvenih jedinica kukuruza socijalno ugroženim domaćinstvima na području Južnobačkog upravnog okruga.

Donacija se realizuje unazad pet godina, zahvaljujući odličnoj saradnji Crvenog krsta Grada, Južnobačkog upravnog okruga i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo “NS seme” Novi Sad.

Ovom prilikom bih se zahvalio Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad na velikom humanom gestu, da slabije stojeća poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Južnobačkog upravnog okruga obradujemo donacijom – rekao je načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković. – Istakao bih činjenicu da Institut, kao društveno- odgovorna kompanija, kroz ovaj humanitarni aspekt čini i te kako sretnim sve te poljoprivredne proizvođače, kojima u jeku setve dobro dođe ovakav poklon -.

Kako kaže, ove godine će semena dobiti 14 prigradskih mesnih zajednica i 11 opština sa područja Južnobačkog upravnog okruga.

Hvala i Crvenom krstu Grada Novog Sada, jer bez njih ne bismo mogli da sprovedemo celu ovu akciju na kvalitetan način, kao i svih prethodnih godina – kaže naš sagovornik, dodavši da svim poljoprivrednim proizvođačima želi da im seme donese dobar i berićetan rod.

Prema rečima direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jegora Miladinović, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i ove godine učestvuje u akciji Crvenog krsta Novog Sada i Južnobačkog upravnog okruga, obezbedivši 1.900 setvenih jedinica kukuruza.

To je najkvalitetnije hibridno seme i sigurni smo da će proizvođači koji dobiju seme imati dobar rod – ističe Miladinović. – Institut nije samo naučna ustanova, već i društveno-odgovorna organizacija, jer živimo i radimo sa proizvođačima. Na kraju krajeva, zbog njih smo i osnovani pre više od 80 godina i uvek ćemo se rado odazvati ovakvim pozivima -.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić kaže da je jedan od osnovnih zadataka Crvenog krsta upravo da podstakne kompanije, preduzeća i institucije na društvenu odgovornost, te i da sarađuju sa javnim vlastima u realizaciji njihovih javnih ovlašćenja. Tom prilikom je istakao da je izuzetna čast sarađivati sa Južnobačkim upravnim okrugom i Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u toj tradicionalnoj i visoko humanitarnoj aktivnosti, koja se realizuje petu godinu.

Donacija će mnogo pomoći našim meštanima koji uglavnom imaju male parcele, do pet jutara – zahvalan je predsednik Mesnog odbora Saveta mesne zajednice u Bukovcu Predrag Tešanović, rekavši da ima oko četredesetak ljudi u tom mestu, koji čekaju na seme.

Podela džakova semena će se raditi preko opština i mesnih zajednica u Okrugu.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay