Početna Gradske teme Skupština Novog Sada usvojila rebalans budžeta

Skupština Novog Sada usvojila rebalans budžeta

0

Skupština Novog Sada usvojila je rebalans budžeta, kojim je predviđeno da Grad ove godine na raspolaganju ima rekordnih 38,4 milijarde dinara, što je za oko 2,5 milijardi više nego što je planirano u decembru prošle godine. Poredeći budžet sa 2012-om, Vučević kaže da su danas prihodi veći za 60 odsto, a kapitalna ulaganja za čak 120 procenata.

Rebalansom su raspoređena neutrošena sredstva od oko 1,7 milijardi dinara, a korigovani su i prihodi i rashodi. Kapitalna potrošnja dostiže više od 36 odsto budžeta, kaže gradonačelnik Miloš Vučević, dodajući da je rekordan obim gradske kase – pobeda svih Novosađana.

“Ovo je pobeda privrede Novog Sada, jer nam dodatno rastu porezi na zarade i samostalne delatnosti, i taj deo smo dodatno korigovali, i pored dve godine koronavirusa, i pored ukrajinske krize i svetske inflacije, svega onoga što se dešava, što se preliva na našu državu što mi ne možemo da korigujemo, mi imamo dobre indikatore i dobre pokazatelje“, ističe Vučević.

Zbog drastičnih poskupljenja, grad odlaže izgradnju nove Atletske dvorane, kaže Vučević, dodajući da ga brine i to što gotovo milijardu dinara odlazi na tužbe zbog eksproprijacije. Zbog toga se, navodi, razmišlja i o radikalnim izmenama ubranističkih planova.

“Ovo su ozbiljni udari na budžet, zamislite šta bismo mogli da gradimo za milijardu dinara. To vam je sigurno dva ekstra opremljena vrtića, to vam je više nego dovoljno da sagradite novu osnovnu školu na Jugovićevu, sa svim obvim povećanjima koja dobijate“, navodi gradonačelnik Novog Sada

Preraspodelu novca kritikuje opozicija, navodeći da u rebalansu nema ništa novo i da je, zbog novonastale situacije u svetu, prihodnu stranu trebalo planirati obazrivije.

„Mi smatramo da je dobro to što je budžet toliko veliki koliko jeste, ali mi već godinama ukazujemo da je suficit koji postoji u gradskoj kasi, trebalo da se iskoristi za sprovođenje nekih mega projekata, nekih velikih projekata koji će ostaviti trag u Novom Sadu”, kaže Bojan Radojević iz DSS-a.

Đurađ Jakšić iz SRS ističe „Ovaj rebalans budžeta zapravo gasi požar i rešava neke tekuće probleme, u njemu nema apsolutno ni jedan jedini novi projekat, štaviše, njime se privremeno odustalo od popriličnog broja projekata koji su prolongirani za neki naredni period.“

Novi Sad se priprema i za predstojeću zimu. U toku su investicioni radovi Toplane, a gradonačelnik poručuje da je fokus na tome da se obezbedi dovoljno enereganata. Najavljuje i izgradnju dve nove toplane – na Mišeluku i na Jugovićevu.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad