Početna Gradske teme Sledi suđenje zbog lažiranih radova u Betaniji

Sledi suđenje zbog lažiranih radova u Betaniji

0

Viši sud u Novom Sadu prošlog petka, 29. januara, doneo je odluku o optužnici protiv predstavnika tri firme koje su od 2008. do 2013. lažirale radove u okviru rekonstrukcije lamela B i C Betanije.

Ovaj predmet je u Višem sudu više od pola godine, a nakon što je Više javno tužilaštvo završilo svoju istragu i prosledilo predmet na suđenje.

Reč je o zloupotrebi službenog položaja za koju se sumnjiče odgovorna osoba preduzeća “Kovačević” R. K. (57), odgovorni izvođač radova “Alpine” iz Beograda O. Š. (60) i predstavnik firme “Arhness” M. J. (78). Oni su uhapšeni u policijskoj akciji “Pluton 2”, pod sumnjom da su zloupotrebama i plaćanjem nikada izvedenih radova oštetili Klinički centar Vojvodine i Fond za kapitalna ulaganja APV (sada Uprava za kapitalna ulaganja APV) za skoro 300 miliona dinara.

Troje okrivljenih overili su 10 radova na dogradnji porodilišta, a da ti radovi nikada nisu bili izvedeni. Pritom se finansijer, Fond za kapitalna ulaganja, ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima, te je nepoznato kako su isplaćivali posao koji nikada nije bio urađen.

“Arhness” je bio nadzorni organ koji je uspešno ćutao o zloupotrebama, a inače je godinama unazad na tenderima dobijao poslove nadzora u Kliničkom centru Vojvodine.

Kako navode u Višem sudu u Novom Sadu, optužnica je upravo prosleđena strankama u postupku.

“Ista će postati pravnosnažna protekom rokova za žalbu, nakon čega će se zakazati glavni pretres”, navode u Višem sudu u Novom Sadu.

Dok se čeka početak suđenja, lamele B i C upravo su zapravo rekonstruisane, ali ni taj posao nije prošao glatko. Prvobitno su rokovi pomereni zbog pandemije, a po završetku radova je stručni nadzor radova konstatovao ogromne viškove izvedenih radova (radovi koji su urađeni, ali nisu bili dogovoreni) i to u iznosu od 17,3 miliona dinara. To je dovelo Klinički centar Vojvodine u situaciju da potraži pomoć u finansiranju viškova od Pokrajinske vlade, koja je na kraju iz tekuće budžetske rezerve izdvojila novac.

Izvor: 021
Foto: Pixabay