Početna Gradske teme Slučaj “Galens”: Kupac parcela tvrdi da Fruška gora ostaje otvorena za ljubitelje...

Slučaj “Galens”: Kupac parcela tvrdi da Fruška gora ostaje otvorena za ljubitelje prirode

0

Kompanija Galens saopštila je danas da će, uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti “oduzeti” od građana i na tom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ta prirodna dobra ostati otvorena za sve ljubitelje prirode.

“Naime, istina je da je kupljeno 205 parcela, ali ne postoji nikakva bojazan da će se na njima graditi veći stambeni ili turistički objekti, budući da je namera vlasnika kompanije ‘Galens’, koji je te parcele kupio, da na ovom gazdinstvu živi sa svojom porodicom i bavi se stočarstvom i pčelarstvom. Radi se o poljoprivrednim parcelama koje su podeljene na dva poteza. Jedan deo se odnosi na Sremske Karlovce koje su privedene nameni kao voćnjaci i vinogradi. Drugi deo odnosi se se na poljopriredno zemljište na potezu Rakovac (uglavnom van zone Nacionalnog parka). Na pomenutim katastrarskim parcelama ne postoji upisana žuta planinska staza, a RGZ je javno dostupan svima i samim tim, lako proverljiv. Kao i parcele, i vidikovac ‘Kesten’ je i pre ove kupovine bio vlasništvo više fizičkih lica, te je jedino što se sada menja, ime vlasnika”, navode u ovoj kompaniji.

Dodaju da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.

“Takođe, vanredni nadzor Pokrajinske inspekcije Zavoda za zaštitu prirode je trenutno u toku, i očekuje se zapisnik čiji će zahtevi biti apsolutno ispunjeni. Takav pristup bio je praksa i do sada, jer su svi radove izvođeni u skladu sa uslovima Zavoda”, zaključuju u Galensu.

Podsetimo da su pojedini aktivisti nedavno razgovarali sa direktorom Galensa Nebojšom Petrićem, koji je saopštio da je spreman da razgovara o situaciji na Fruškoj gori. Petrić je obećao da će vratiti parče puta izbetonirano kod manastira u prvobitno stanje, osloboditi kapiju i vratiti ogradu u stanje koje je propisano.

Za sutra (subota, 19. septembar) na Fruškoj gori zakazan skup “Svi za Kesten – Kesten za sve”. Cilj skupa je, kako je ranije navela aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, oslobađanje žute planinarske staze Novi Rakovac – Zmajevac, koja je “zbog sveopšteg investitorskog napada na prirodu blokirana privatnim kapijama i ogradama”.

“Mi želimo da prođemo trasom te planinarske staze. Želimo da sve prođe nenasilno. Nećemo preskakati ogradu, nećemo praviti rupe u žici, jer to je ponižavajuće. Nemamo nameru da primenjujemo rušilačke metode. Jednostavno želimo da, nenasilno, prođemo trasama koje su javno dobro”, rekla je Arsić.

Povod za skup je tačka inspekcijske prijave koja se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine. Staza je blokirana sa dve metalne kapije i sada se nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić. Povod je i to što je prošlo sto dana od inspekcijske prijave, a izveštaj inspekcije još uvek nije završen.

Mesto okupljanja je parking ispred manastira Rakovac, odakle se kreće do prve kapije koja je na 30 minuta laganog hoda od manastira.

Početak okupljanja je u 11 časova.

Izvor: 021
Foto: CMC