Početna Gradske teme Slučaj morbila u Novom Sadu, u Srbiji ukupno 25 zaraženih

Slučaj morbila u Novom Sadu, u Srbiji ukupno 25 zaraženih

0

Jedan slučaj morbila potvrđen je kod nevakcinisanog devetogodišnjeg deteta iz Novog Sada, a na teritoriji Smedereva registrovana su 24 slučaja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Zaključno sa jučerašnjim danom na teritoriji Smedereva od 24 slučaja morbila 23 su potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, dok je jedna obolela osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

Radi se o četrnaest nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i sedam odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom, a komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece.

Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” morbile su potvrđene kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina iz Novog Sada, kako se navodi u saopštenju.

Obolela osoba bila je najpre hospitalizovana u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, odakle je, zbog komplikacija osnovnog oboljenja, upućena u Univerzitetsku dečju kliniku “Tiršova” koja je prijavila slučaj sumnje na morbile, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograd sproveo je epidemiološko ispitivanje.

Iz “Batuta” podsećaju da je za vreme trajanja pandemije u skoro četvrtini zemalja sveta prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih 20 godina.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto dok je obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole iste godine iznosio 85,8 odsto.

Podsećaju i da je u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: Pixabay