Početna Gradske teme Smeće sa novosadske deponije šest puta bi obuhvatilo zemlju oko ekvatora

Smeće sa novosadske deponije šest puta bi obuhvatilo zemlju oko ekvatora

0

Gradska deponija u Novom Sadu verovatno je najneuređenije smetlište u Evropi, poručuju iz Zelene stranke.

Deponija je, prema mišljenju predsednika stranke Gorana Čabradija, ekološka bomba koja samo čeka da eksplodira, na štetu građana Novog Sada, čije zdravlje je svakodnevno narušeno. Osim toga, svakodnevno se deponovanjem na hiljade kilograma otpada zagađuje zemljište, vazduh i voda, a smeće bi moglo da dostigne veličinu Limana ako se ovakvo deponovanje nastavi.

“Nedopustivo je da imamo ovakvo smetlište u gradu kulture, kakvim smatramo Novi Sad. Svake godine doživljavamo i požare i samo se molimo bogu da deponija ne eksplodira, a odgovornost ne snosi niko iz političkih elita. Zašto građani ovu uslugu plaćaju, a proteklih 15 godina se troše silni milioni na projekte sanacije koji trunu po fiokama? Šta radi komisija za projekat regionalne deponije vidljivo je upravo na primeru ove deponije i tražićemo od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da preispita njen rad”, naveo je Čabradi.

Kamionima natovarenim novosadskim smećem, prikupljenim u proteklih 35 godina, mogli bismo šest puta da obuhvatimo zemlju oko ekvatora, dodaje on.

Da se Novi Sad ne bi ugušio u smeću, Zelena stranka predložila je da se postojeća deponija ukine i formira regionalni centar za prikupljanje i preradu smeća iz celog Južnobačkog okruga, a da se kasnije, umesto postojeće deponije, podigne veliki park.

“Novi Sad trenutno na đubretu izgubi dva miliona evra profita svake godine. I uz to permanentno radi protiv sebe i zdravlja svojih stanovnika. Naš projekat nudi dvostruku dobit. S jedne strane biće uklonjeno smeće u celom Južnobačkom okrugu, a s druge strane će se ostvarivati profit koji će biti korišćen za gradnju vrtića, kupovinu opreme za bolnice, gradnju ulica i veliki broj novih radnih mesta”, poručio je Čabradi.

Kako kaže, koncesija je najjeftiniji i najsvrsishodniji model kako za građane, tako i za grad, jer takav vid investicije garantuje kvalitet usluge. Koncesija bi trajala 20-25 godina, nakon čega bi sistem ostao u vlasništvu grada.

“Potrebno je raspisati međunarodni tender i odabrati ponuđača koji ima iskustvo, opremu i nudi prihvatljivu cenu za opštine, kao i najpovoljnije finansijske uslove za grad, u smislu ostavljanja dela profita. Taj profit, prema našim proračunima, iznosi oko dva miliona evra godišnje. Za 10 godina to je 20 miliona evra. To je dve trećine novca potrebnog za izgradnju gradskog prečistača otpadnih voda, koji je druga najvažnija stvar za Novi Sad”, kazao je predsednik Zelene stranke.

Čabradi je objasnio da projekat mora imati regionalni karakter jer deponija nema finansijski potencijal za pojedinačne opštine.

“Pošto je Novi Sad svakako centar i najveći grad Vojvodine i Južne Bačke, ekonomski je opravdano da se na njegovoj teritoriji izgradi ceo sistem za prikupljanje i preradu smeća. A opštinama je jeftinije da smeće samo sakupljaju i transportuju ga do Novog Sada. Cena deponovanja bi se kretala od 20 do 30 evra po toni za svaki grad”, poručio je Čabradi.

On je najavio da će, kao narodni poslanik, predlog rešenja za Novi Sad prezentovati u svim gradovima i opštinama u Srbiji, kao i u Skupštini Srbije, da bi se pitanje otpada rešilo na nacionalnom nivou.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay