Početna Gradske teme Sređuju se još tri fasade u centru Novog Sada

Sređuju se još tri fasade u centru Novog Sada

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture završio je tender za obnovu fasada još tri zgrade u centru Novog Sada i to u vrednosti većoj od 29,3 miliona dinara sa PDV-om.

Ovo je nastavak višegodišnjeg ulaganja u obnovu fasada i krovova starih zdanja u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada.

Samo ove godine je za te namene izdvojeno 300 miliona dinara iz gradskog, republičkog i pokrajinskog budžeta.

Poslednjom javnom nabavkom su dogovorene rekonstrukcije fasada i krovova u Dunavskoj 8 i 10, koje će trajati 120 dana, kao i na Trgu Marije Trandafil 12, čiji je rok 240 dana.

Posao je pripao grupi ponuđača i to “Ornament-investinženjering” iz Beograda, koji je nosilac posla, “Prima idea” i “Vukins” iz Novog Sada, kao i “Jugogradnja”, “Ninković company”, “Dekorat” i “Gramar” iz Beograda.

Cena radova za Dunavsku 8 je 5,8 miliona, za Dunavsku 10 je 7,9 miliona, a za Trg Marije Trandafil 12 više od 15,5 miliona dinara sa PDV-om.

Pre dve nedelje završen je tender za obnovu Velike kasarne u Prote Mihaldžića u Petrovaradinu, kao i najstarije kuće u Novom Sadu, takozvane Špilerove kuće, koja se nalazi u Ulici Vladimira Gortana. Za rekonstrukciju Velike kasarne koja će trajati 200 dana izdvaja se više od 73,4 miliona dinara, dok će obnova Špilerove kuće, koja će trajati 150 dana, koštati 28,8 miliona dinara sa PDV-om.

Ove radove izvode iste firme koje su i na poslednjem tenderu bile jedini ponuđači.

Dodajmo i da već traju radovi u Jovana Đorđevića 3 i 9, koji se takođe izvode u sklopu projekta obnove fasada, a koji su vredni 13,8 miliona dinara sa PDV-om. Ove radove takođe izvode gorepomenute firme. U toku ove godine već su obavljene popravke na Bulevaru Mihajla Pupina 11, 13, 15 i 17 po ceni od 27,7 miliona dinara.

Rekonstruisan je i deo Vojne bolnice na Trgu vladike Nikolaja 4 i 5, kao i zgrada u Beogradskoj 21, po ceni od 88 miliona dinara. Za Leopoldovu kapiju i kapije velikog šanca na Hornverku izdvojeno je 11 miliona dinara sa PDV-om. U ovim radovima učestvovali su “Dekorat”, “Gramar”, “Niković company”, “Ornament-investinženjering”, “Jugogradnja” iz Beograda i “NPN” i “Prima idea” iz Novog Sada.

Iako do sada nije dat zvaničan presek koliko je za proteklih pet godina izdvojeno novca radi obnavljanja fasada i krovova starih zdanja u podnožju Petrovaradinske tvrđave i u centru grada, računica je da je za tu namenu do sada izdvojeno oko 600 miliona dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: NSHronika.rs