Početna Gradske teme Stefanović: Istraga protiv policajaca zbog uznemiravanja Novosađanina

Stefanović: Istraga protiv policajaca zbog uznemiravanja Novosađanina

0

Novosađanin Dejan Mihailović kaže da mu je policija stavljala lisice na ruke i izvlačila ga na silu iz automobila, a zbog toga što je trubio građanima koji su išli na miting SNS i duže vreme prelazili ulicu na crveno svetlo, pred očima policije.

Policija se povodom ovih tvrdnji juče oglasila saopštenjem i navela da je netačno da je iko privođen ili hapšen, niti je podneta prekršajna prijava. Policija je navela da je netačna vest u pojedinim medijima da je pred početak mitinga SNS u Novom Sadu priveden muškarac koji je trubio pristalicama naprednjaka.

– Jedina istina u saopštenju policije jeste da na kraju nisam priveden, ali voleo bih da mi neko objasni kako se, ako ne hapšenje, zove to kada te policajac izvuče iz automobila, stavi lisice na jednu ruku, pri tom ozbiljno preti, a sve pred maloletnom ćerkom – rekao je Mihailović za agenciju “Beta” i za portal “Autonomija”.

On je dodao da je saopštenje MUP-a, u kojem je navedeno da ga policija u Novom Sadu nije uhapsila pred početak mitinga predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića i u kojem se apeluje na medije da ne objavljuju “neistinite i neproverene informacije”, bila “kap koja je prelila čašu”, zbog čega je odlučio da o tome govori javno.

Mihailović je ispričao da je juče, nešto posle 11 sati, u centru Novog Sada, na raskrsnici Ulice Modene i Bulevara Mihajla Pupina, pokušao da se uključi u saobraćaj, ali zbog ogromnog broja pešaka koji su prelazili raskrsnicu, nije uspeo. Nakon nekoliko minuta, revoltiran time što prelaze put i na crveno svetlo, zatrubio je, a odmah zatim mu je prišao policajac.

– Pokušao sam da skrenem udesno, kako bih držao svoju traku, a policajac, valjda misleći da ću da gazim ljude, šta li, dotrčava do kola koja su zaustavljena i, kao najgorem mogućem kriminalcu, govori: “Šta radiš? Što trubiš?” Rekao sam: “Trubim pešacima, a ne vama, jer niste ni bili tu da regulišete saobraćaj” – naveo je Dejan Mihailović.

Dodao je da je potom prišao i drugi policajac, koji je takođe vikao i upozoravao ga da će mu napisati kaznu.

– Nakon što sam rekao da mi piše kaznu ako je prekršaj to što je trubio pešacima zbog prelaska na crveno, policajac se proderao da otvorim gepek, uz opasku: “Garant nešto nemaš”. A za sve to vreme, moja dvanaestogodišnja ćerka je u šoku sedela na mestu suvozača – ispričao je Mihailović i naveo da su policajci odbili da se predstave, a on nije mogao da im vidi pločice sa imenima, jer su na sebi imali žute prsluke.

Prema njegovim rečima, potom su okupljeni građani počeli da viču na policajce da ga puste, da bi zatim došao i treći policajac, kako bi smirio situaciju.

Stefanović: Istraga o ponašanju policajaca

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zatražio je hitnu istragu u policijskoj upravi i utvrđivanje eventualne disciplinske odgovornosti policajaca koji su, kako pokazuju fotografije, uznemiravali muškarca u Novom Sadu.

– Očekujem da će nadležni u Policijskoj upravi u Novom Sadu, nakon sprovedene istrage, ukoliko se utvrdi da su policajci prekoračili ovlašćenja, preduzeti odgovarajuće disciplinske mere – istakao je Stefanović.

Fotografije i celu priču pogledajte OVDE.

Izvor: Beta/021