Početna Gradske teme Stiglo 10 respiratora u KCV, poklon mađarske kompanije

Stiglo 10 respiratora u KCV, poklon mađarske kompanije

0

Posredstvom Privredne komore Vojvodine (PKV), mađarska kompanija “Limitles” poklonila je juče 10 aparata za mehaničku ventilaciju Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu.

V.d. direktora te zdravstvene ustanove, dr Edita Stokić, ističe da je to od nemerljive važnosti u trenutku kada ti aparati spasavaju ljudske živote u jeku epidemije korona virusa.

“Ovi aparati će u značajnoj meri unaprediti naš rad, pogotovo što se već godinu dana borimo sa kovid-19 virusnom infekcijom. Mogu samo da se zahvalim donatoru i da kažem da će ovi aparati olakšati rad svih naših zdravstvenih radnika”, kazala je Stokićeva, prilikom svečanog uručivanja donacije vredne oko 400.000 evra.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je naveo da će novih 10 respiratora biti značajno za zdravstveni sistem severne pokrajine u celosti.

“PKV je vezama u regionu ostvarila ovaj kontakt, naročito radeći sa privrednim komorama u Mađarskoj i ova donacija je rezultat naših kontakata sa Privrednim komorama Budimpešte, Pečuja i Segedina”, naveo je Vučurević.

Nada se uspešnoj saradnji sa donatorima i u budućnosti, jer, prema njegovim rečima, ta mađarska firma je izuzetno respektabilna i planira dolazaka na tržište Srbije.

Komentarišući robnu razmene Srbije i Mađarske, Vučurević je istakao da je u stalnom rastu, a to je rezultat političkih, ekonomskih i prijateljskih odnosa sa Mađarskom.

“Prošle godine u odnosu na 2019, promet između dve države je bio oko dve milijarde evra, što je oko 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, kazao je predsednik PKV-a.

Posebno je istakao da je razmena samo teritorije AP Vojvodine sa Mađarskom u toku 2020. godine na nivou od oko 800 miliona evra, odnosno čak za 15 odsto više nego godinu dana ranije.

Vučurević je dodao da su privredni trendovi takođe pozitivni, istakavši da je zabeležen rast prometa sa Mađarskom u prva tri meseca tekuće godine od nekih pet odsto.

Mađarska kompanija “Limitles”, između ostalog, bavi se i proizvodnjom respiratora.

Umesto da prodaju, odlučili su da doniraju 10 respiratora baš u AP Vojvodinu, jer su, kako je naveo komercijalni direktor te komapnije Levente Boči, ostvarili dobre kontakte sa predstavnicima vojvođanskih Mađara.

On je naveo da je realno očekivati dolazak njegove firme u Srbiju u najkraćem vremenskom roku, dok je predsednik PKV-a naveo da pored ove kompanije, u Srbiju stiže još nekoliko velikih investicija iz Mađarske.

Zajedno sa 10 doniranih respiratora, KCV trenutno na raspolaganju ima više od 350 respiratora, a takve aparate za mehaničku ventilaciju, ta zdravstvena ustanova je tokom epidemija koronavirusa, distribuirala i mnogim bolnicama na području Vojvodine.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay