Početna Gradske teme Stotinu učenika Karlovačke gimnazije recitovalo poeziju Crnjanskog

Stotinu učenika Karlovačke gimnazije recitovalo poeziju Crnjanskog

0

Tačno stotinu učenika Karlovačke gimnazije učestvovalo je u obeležavanju jednog veka od izlaska iz štampe zbirke poezije Miloša Crnjanskog “Lirike Itake”, koja se smatra jednom od prelmomnih dela srpske književnosti.

Karlovački đaci su na Stražilovu tačno 100 minuta recitovali stihove Crnjanskog, kako iz “Lirike Itake”, tako i iz poeme “Stražilovo”, posvećene Branku Radičeviću, najpoznatijem karlovačkom đaku.

– Karlovačka gimnazija je vekovima centar znanja, u kom se s generacije na generaciju marljivo i predano radi na promociji vrednosti, ličnosti i događaja koje su kreirale i ispisivale istoriju ne samo Sremskih Karlovaca, nego Vojvodine i Srbije, pa i čitave Evrope. S radošću smo se prihvatili posla da, na predlog predsednika opštine, Milošu Crnjanskom i “Lirici Itake” posvetimo pažnju koju zavređuju. Recitatorski spektakl u kom učestvuje 100 naših đaka predstavlja vezu između današnjih generacija s Crnjanskim i Brankom Radičevićem. Verujem da će naša akcija kroz masovne medije i internet probuditi nove generacije poštovalaca neprolaznog dela Crnjanskog – kazao je direktor Karlovačke gimnazije Radovan Kovačević.

Događaj su organizovali Karlovačka gimnazija i Opština Sremski Karlovci, a čitanju poezije prisustvovao je i predsednik opštine Nenad Milenković.

Po Milenkovićevim rečima poema “Stražilovo” spada u jednu od najvrednijih poema srpske književnosti, ali da spona između ovog dela i Sremskih Karlovaca i Branka Radičevića, predstavlja dužnost da se obeleži jedan vek od objavljivanja “Lirike Itake”, zbirke, za koju je rekao da je promenila tok ovdašnje književnosti.

Izvor: 021
Foto: Opština Sremski Karlovci