Početna Gradske teme Studije medicine skuplje u Novom Sadu nego u Beogradu

Studije medicine skuplje u Novom Sadu nego u Beogradu

0

Poskupljenje školarine za integrisane akademske studije medicine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu neko vreme je tema protesta koji se održavaju u Beogradu, gde studenti traže smanjenje školarina. Istovremeno, studenti se obraćaju 021.rs sa pitanjem da se istraži zbog čega je ionako skupo studiranje postalo još skuplje.

Kako su studenti poručili na protestima, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu podigao je cenu studija za samofinansirajuće studente na medicini sa 110.000 na 130.000 dinara.

Pojedinci koji su se obratili medijima nisu mogli da razumeju zbog čega su studije poskupele, osim da primećuju da je sada jeftinije medicinu studirati u Beogradu.

Ko je i kada digao cene?

Integrisane akademske studije su 20.000 dinara skuplje, dok je obnova godine sa 22.000 poskupela na 26.000 dinara, kaže jedan od studenata novosadskog Medicinskog fakulteta. Ukoliko se pogledaju cenovnici ostalih Medicinskih fakulteta u Srbiji, primetno je da je novosadski fakultet najskuplji – medicina u Beogradu košta 126.600 dinara, u Nišu je godina 100.000 dinara, dok Kragujevac ne upisuje studente na IAS medicine na samofinansiranje, već upisuje 88 studenata na teret budžeta.

U Novom Sadu su, sudeći prema cenovnicima medicinskih fakulteta po Srbiji, najskuplje i studije farmacije i stomatologije, 160.000 dinara.

Kako kaže prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Zoran Komazec, odluku o poskupljenju doneo je Savet Medicinskog fakulteta još u decembru 2019. godine, a školarina je povećana samo za medicinu – ne i za ostalih šest studijskih programa.

“Sve druge usluge (plaćanje prijave ispita, uverenja i potvrde) koje su u vezi sa studiranjem na našem fakultetu se ne plaćaju, takođe po odluci Saveta Fakulteta. Po odluci istog tela plaćanja školarine delimično (50 odsto) ili u potpunosti oslobođeni su studenti bez jednog ili oba roditelja, primaoci socijalne pomoći i deca ratnih vojnih invalida. Studenti su upoznati sa tim da treba da se obrate Savetu svog fakulteta sa obrazloženim zahtevom ukoliko imaju primedbe na cenovnik”, navodi Komazec za naš portal.

Studenti koji su se obratili javnosti smatraju da nema vajde od obraćanja Savetu, iako u ovom telu sede i predstavnici studenata.

Savet fakulteta broji ukupno 23 člana – predstavnici nastavnika, studenata, nenastavnog osoblja i predstavnici osnivača. Na čelu je predsednica Saveta, prof. dr Nada Naumović.

Kako dr Naumović kaže, inicijativu da medicina poskupi pokrenuo je upravo prodekan za nastavu Zoran Komazec i to sa obrazloženjem da se na taj način izjednačava školarina Medicinskog fakulteta u Novom Sadu sa školarinom drugih medicinskih fakulteta u Srbiji.

“Savet Medicinskog fakulteta je doneo odluku o povećanju školarine za Integrisane akademske studije medicine na sednici održanoj 28. januara 2020. Do sada nisam obaveštena da je Savet Medicinskog fakulteta dobio bilo kakav predlog, primedbu ili inicijativu da se visina školarine vrati na niži iznos. Inače, studenti imaju svoje predstavnike u Savetu, kao i studenta prodekana, tako da imaju mogućnosti da se informišu o radu Fakulteta i da iznose svoje predloge i pokreću inicijative”, kaže dr Naumović.

Sudeći po razlozima za inicijativu, Novi Sad je uspeo da bude skuplji, a ne izjednačen sa ostalim medicinskim fakultetima u Srbiji.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia