Početna Gradske teme Sve veći broj obolelih od šuge

Sve veći broj obolelih od šuge

0

dermatologija

U Vojvodini su tokom poslednjih mesec dana registrovane 164 osobe obolele od šuge, što je za 19 odsto više nego ranije. Prema podacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, svake godine u Srbiji bude registrovano oko 4.500 a Vojvodini oko 2.000 obolelih od šuge. Među studentima Univerziteta u Novom Sadu postoji trend porasta obolelih u odnosu na prethodnih pet godina.

Na porast broja obolelih svakako utiče nepravovremeno postavljanje dijagnoze, izmenjena klinička slika i spavanje u istom krevetu sa drugim osobama“, kažu u Instiitutu za javno zdravlje Vojvodine.

Mada je u prošlosti epidemijska pojava šuge bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, danas od ove kožne bolesti obolevaju ljudi svih socio-ekonomskih nivoa, bez obzira na pol, uzrast ili nivo i standard lične higijene.

Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smeštaja kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove, zatvori, pa čak i u okviru porodica. Članovi porodice i seksualni partneri su u visokom riziku od zaraze.

Simptomi šuge javljaju se od četiri do šest nedelja posle prenošenja bolesti i to kod osoba koje su prvi put obolele. Kod onih koji su ranije već imali šugu, simptomi nastaju od jednog do četiri dana nakon zaraze. Najčešći simptom zaraze je intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji.
Šuga se leči skabicidnim sredstvima pod kontrolom lekara. Heophodno je lečiti članove porodice ili seksualne partnere. Terapiju treba ponovo sprovesti, ukoliko je svrab prisutan sve do četiri nedelje posle primene skrabicida.

Autor: Novosti