Početna Gradske teme Svetski dan prve pomoći obeležava se u subotu

Svetski dan prve pomoći obeležava se u subotu

0

prva_pomoc

Povodom Svetskog dana prve pomoći, ekipa instruktora Doma zdravlja će u subotu, 12. septembra, u tržnom centru Big demonstrirati neke od tehnika kojima može da se spase nečiji život.

Kako za 021 kaže glavni medicinski tehničar Doma zdravlja Nenad Vukas, poznavanje pružanja prve pomoći jako je bitno, jer su povrede sastavni deo života i treba biti spreman u svakom trenutku.

Demonstriraćemo srčani zastoj i šta uraditi, koje su tehnike i veštine i uopšte koliko je bitno i značajno posedovati ta posebna elementarna znanja u ukazivanju prve pomoći i neophodnost da pojedinac vodi računa o svom zdravlju i bezbednosti drugih. Prva pomoć je ono što treba uraditi kada se nešto desi, ali trebalo bi znati i kako isključiti faktore rizika kako se nešto ne bi desilo“, objašnjava Vukas.

On dodaje da je cilj akcije edukacija, koja vodi do oslobađanja od straha prilikom brzog reagovanja.

Nekad nas obuzme panika, pa nismo svesni situacije, ali kada posedujete elementarna znanja, bićete sposobni da brzo reagujete i da budete spasioci. Povreda, izvrnuta noga, curenje krvi iz nosa, opekotina – to vam je sve život, a ekipa Hitne pomoći dolazi za pet do 10 minuta. Šta do tada da uradite, a vreme prolazi? Minute su tada večnost“, naglašava Vukas.

Svi zainteresovani da nauče tehnike prve pomoći, kao i da dobiju dodatne savete, mogu to da urade ove subote od 16 do 19 časova.

Autor i foto: 021.rs