Početna Gradske teme Trećina kontrolisanih radnika u Novom Sadu radilo na crno

Trećina kontrolisanih radnika u Novom Sadu radilo na crno

0

Inspektori rada u Novom Sadu za osam meseci ove godine od 4.876 kontrolisanih radnika utvrdili su da je njih nešto više od 1.666 odnosno trećina radilo na crno, odnosno bez ugovora.

Najviše takvih slučajeva je u ugostiteljstvu i građevinarstvu. Kada su u pitanju opštine, najviše radnika na crno je u Novom Sadu, Vrbasu i Bačkoj Palanci.

Inspektori rada za Južnobački okrug uradili su ukupno 2.106 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je pored radnih kontrolisana i bezbednost na radu“, kaže za “Novosti” načelnica Odeljenja inspekcije rada u Novom Sadu Ljiljana Stojšić.

Prema njenim rečima, neprijavljeni radnici se lakše otkrivaju jer su poslodavci dužni da u radnom prostoru drže primerke ugovora o radu za zaposlene koji tu rade. Dok su inspektori elektronski povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja, i mogu u svakom trenutku da provere da li je radnik prijavljen.

Inspektori su protiv 64 poslodavca podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, jer nisu sklopili ugovor sa zaposlenim. Izdato je i 77 prekršajnih naloga poslodavcima koji ugovore o radu sa zaposlenima nisu držali u firmi.

Izvor: Novosti