Početna Gradske teme Tribina o Bati Živojinoviću 25. juna zatvara prvu sezonu Filmskih priča

Tribina o Bati Živojinoviću 25. juna zatvara prvu sezonu Filmskih priča

0

Tribina o glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, u utorak, 25. juna, zatvara prvu sezonu Filmskih priča Gradske biblioteke.

Živojinovićevi glumački počeci vezuju se upravo za Novi Sad. Pohađao je Glumačku školu u Novom Sadu.

Pred kamere je prvi put stao u filmu “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića. Tada počinje jedna od najblistavijih karijera u domaćoj, ali svetskoj kinematografiji.

Nizale su se uloge u filmovima “Poslednji kolosek”, “Cipelice na asfaltu”, “Klisura”, “Mali čovek”, “Rafal u nebo”, da bi 1959. snimio film “Vlak bez voznog reda” u režiji Veljka Bulajića. Uloga Duje Briketa, Bati Živojinoviću je donela prepoznatljivost među širom publikom.

Sa Veljkom Bulajićem ponovo sarađuje već naredne godine u filmu “Rat”. Glumio je i u Bulajićevim filmovima: “Uzavreli grad”, “Kozara” i “Bitka na Neretvi”. Podjednako dobro je glumio u partizane, mlade buntovnike (Krst Rakoc), uobražene momke (Dr.) i likove sa margine društva u filmovima crnog talasa: “Neprijatelj”, “Povratak”, “Skupljači perja”. Od uloga u filmovima crnog talasa posebno se izdvaja lik Miloša Bojanića u filmu “Tri” Aleksandra Saše Petrovića.

Iz tog perioda izdvaja se i uloga Marka Labudana u filmu “Breza” Ante Babaja. Značajne su uloge koje je otvario u filmovima Hajrudina Šibe Krvavca: “Diverzanti”, “Most”, “Partizanska eskadrila”, a pre svih “Valter brani Sarajevo” koji je naišao na ogromnu popularnost u Kini.

Njegov glumački opus sadrži oko 350 filmova i više od 70 serija od kojih se posebno izdvajaju “Građani sela Luga” i porodične serije Siniše Pavića “Bolji život”, “Srećni ljudi” i “Porodično blago”. Obeležio je odrastanja mnogih generacija. Sedam filmova u kojima je glumio našlo se u glavnoj konkurenciji Filmskog festivala u Kanu, a 14 je nominovano za nagradu Oskar.

Tribina o Velimiru Bati Živojinoviću održaće se u utorak, 25. juna, u Čitaonici Gradske biblioteke, sa početkom u 19 časova.

O njegovom životu i profesionalnom angažmanu govoriće nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i osnivač Palić film festivala Radoslav Rale Zelenović i Batin sin Miljko Živojinović. Razgovor će voditi sociolog i autor Filmskih priča Milan Rakić.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva