Početna Gradske teme U 2021. Novi Sad simbol zelenog grada

U 2021. Novi Sad simbol zelenog grada

0

U 2021. godini će Novi Sad postati simbol zelenog grada, jer nastavljamo da radimo na održavanju starih i stvaranju novih zelenih površina. Konkretno, na današnjem sastanku Saveta za ozelenjavanje pričali smo o oformljavanju dve nove parkovske površine – Parku kod Spensa i Parku kod Štranda (oba zahtevaju promenu planske dokumentacije). Takođe, preporučeno je da se poveća površina pod zelenilom za 10 odsto -, napisao je gradonačelnik Miloš Vučević na instagram profilu.

U urbanističkim planovima se uslovljavaju investitori da određene parcele (oko 20-25 odsto) budu pod zelenilom, a da od toga 60 odsto bude pod visokim zelenilom, zato je Savet danas razmatrao kako da se u planovima predstavi ulično zelenilo u procentualnom smislu (zbog visokog zelenila). Načeli smo i plan koji treba da doprinese podizanju medonosnih zelenih površina, a koji treba razraditi s pčelarima i definisati lokacije.

Takođe, planiramo urbano ozelenjavanje Grbavice i Nove detelinare. Novi Sad će dobiti i 10 eko autobusa, tako da će 2 linije gradskog prevoza postati sasvim eko održive. Na sve to, grad je dobio 3.000 brestova koji formiraju vetrozaštitni pojas, a koji će blagotvorno uticati na ceo grad. Čuvajmo prirodu, čuvajmo Novi Sad, napisao je Vučević na svom profilu.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay