Početna Gradske teme U centru Novog Sada nađeni bunari, kosti, grnčarija – arheolozi kod srušene...

U centru Novog Sada nađeni bunari, kosti, grnčarija – arheolozi kod srušene Crkvene opštine

0

Tragovi bunara, delovi kostiju, grnčarije i drugih predmeta pronađeni su na gradilištu srušene zgrade Crkvene opštine, u centru Novog Sada, saznaje 021.rs.

Na terenu su arheolozi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, koji rade u dogovoru sa Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Još uvek nema zvaničnih informacija o pronađenim predmetima. Za 021.rs je u oba zavoda potvrđeno da su arheolozi angažovani zbog iskopavanju delova kostiju, grnčarije i drugih predmeta.

Očekivalo se da će radnici naići na tragove grobova, s obzirom na to da se u 18. i 19. veku uz Sabornu crkvu nalazilo groblje. Iznenađenje je što se naišlo na čak šest bunara.

Za sada je nađeno nekoliko grobova i u njima kosti i lobanje, kao i tragovi drvenih kovčega. Nije prvi put da se u ovom delu novosadskog centra pronalaze grobovi. Prilikom parternog uređenja i uređenja komunalne infrastrukture 2007. godine otkriveno je pedesetak grobnica.

Kada je reč o bunarima, iznenađenje predstavlja njihov broj. U okviru bunara pronađeni su tragovi grnčarije, verovatno iz 19. veka, kao i životinjske kosti.

Takođe, u dvorištu su pronađeni i tragovi građevinskog materijala koji potiču od objekta koji je bio na ovom mestu do 20. veka kada je sagrađena sada već srušena zgrada Crkvene opštine.

Prema nezvaničnim informacijama, arheološka iskopavanja će trajati i narednih dana, dok se ne dođe do dubine na kojoj treba da budu temelji nove zgrade Parohijskog doma.

Kažimo i da sada zbog arheoloških iskopavanja na gradilištu nema drugih radova.

Radovi u Pašićevoj ulici počeli su krajem novembra, a do sada je porušena nekadašnja zgrada Crkvene opštine, premda je sačuvana fasada koja je obezbeđena čeličnim ramovima.

Srušena zgrada je sagrađena između 1903. i 1905. godine na mestu objekta koji je preživeo bombardovanje sa Petrovaradinske tvrđave 1849. godine. Zgrada je srušena jer su, iako je prvobitno bila predviđena samo rekonstrukcija, dodatna veštačenja pokazala da preti opasnost od urušavanja.

Novi objekat će zadržati staru fasadu i imaće dograđeni deo u dvorištu, tako da će ukupna površina biti 1.124,83 kvadrata, što je skoro 200 kvadrata više.

Novi Parohijski dom će imati kancelarije, prodavnicu raznog sadržaja, prostoriju za konferencije, trpezariju, kuhinju, prodavnicu i palionicu sveća, salu, krstionicu i ostale pomoćne prostore, uključujući sanitarni čvor, ostavu i tehničku prostoriju.

Planirani su i stanovi – trosoban na prvom spratu od 86 kvadrata, kao i dva trosobna u potkrovlju od 78 i 83 kvadrata.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: Ilustracija/Pixabay