Početna Gradske teme U četvrtak nova presuda inspektoru za “Kontrast”

U četvrtak nova presuda inspektoru za “Kontrast”

0

Presuda na ponovljenom suđenju građevinskom inspektoru Veselinu Kercu (62) optuženom za zloupotrebu službenog položaja u slučaju tragičnog požara u diskoteci “Kontrast”, biće izrečena u četvrtak, 26. oktobra.

Juče su u novosadskom Osnovnom sudu ponovo svedočile nadređene koleginice Kerca, kojem je presudom Višeg suda ukinuta oslobađajuća presuda izrečena lane. Koleginice optuženog S.L. i M.K. rekle su juče da i dalje smatraju nakon svojih pomalo kontradiktornih iskaza ranije izrečenih da je inpektor Kerac dobro obavio sporni pregled, jer se, kako su naglasile radilo o akciji, a ne o redovnom preledu.

Prema nama kontrola je izvršena kako treba. Ja sam u iskazu u istrazi govorila o proceduri u redovnim akcijama, a ne o akciji. U konkretnom slučaju nije bio zadatak inspektora detaljan pregled objekta. Galerija bi bila kontolisana da je uočeno da je ona bila nestabilna. Inspektor Kerac je uradio ono šta je trebalo po zadatku“, navela je S.L.

Okrivljenom se pripisivalo da nije obavio svoju službenu dužnost prilikom pregleda pomenutog noćnog kluba, u kojem je 1. aprila 2012. godine u požaru šestoro mladih izgubilo život.

Sudija Nataša Vojinović je, obrazlažući presudu, između ostalog, rekla da je optužni akt kontradiktoran i da nije našla da je kod optuženog postojao umišljaj za delo koje mu se stavljalo na teret te da smatra da nije dokazano da je ostvario protivpravnu imovinsku korist, odnosno omogućio da se klub nesmetano koristi uprkos propustima.

Kako stoji u optužnom predlogu protiv Kerca, on je u aprilu 2010. godine, kao službeno lice, zaposleno u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, nevršenjem svoje službene dužnosti, pribavio korist vlasniku noćnog kluba “Kontrast” Alojzu Ganiću i zakupcu tog lokala Slaviši Stanišiću tako što im je ostavio mogućnost da navedeni klub nastavi nesmetano da radi nakon obavljenog inspekcijskog nadzora.

On se teretio da prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora nije konstatovao da upotrebna dozvola za “Kontrast” nije obuhvatala ulaz od 40 kvadratnih metara na gradskom građevinskom zemljištu te nije utvrdio da u glavnom objektu postoji spratna galerija. Na taj način nije utvrđeno stvarno stanje objekta, njegove dimenzije, niti dimenzije nelegalno izgrađenih delova. Nije utvrđeno ni da li se objekat koristi za namenu za koju je izdata građevinska dozvola, odnosno upotrebna, čime je izvršio krivično delo zluopotrebe službenog položaja.

Oslobađajuću presudu za Kerca je u završnoj reči tražio njegov branilac Boško Arsenijević, koji je naveo da građevinski inspektor nije mogao da zabrani rad “Kontrasta”, jer to nije u njegovoj nadležnosti, kao i da je on postupao po zakonu.

Zamenica osnovnog javnog tužioca Ksenija Bašić predložila je da okrivljeni bude kažnjen godinom zatvora i najavila je žalbu na presudu iz oktobra prošle godine.

Podsetimo, u junu 2014. godine u novosadskom Višem sudu vlasnik “Kontrasta” Alojz Ganić prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković na devet i sedam godina, dok je električar, koji je popravljao elektroinstalacije u klubu Miroslav Papuga osuđen na devet godina zatvora.

Sredinom juna 2015. Ganiću je preinačena kazna samo u delu odluke o krivičnim sankcijama, i to zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, pa je umesto kazne od pet godina zatvora, koliko je izrekao prvostepeni sud, dobio četiri godine zatvora. Nakon izdržane dve trećine kazne, Ganić je pušten na privremenu slobodu.

Dodajmo da je prošle godine Osnovni sud oslobodio načelnicu Turističke inspekcije Radoslavu Rončević optužbe u vezi sa požarom u “Kontrastu”. Takođe, ove godine sud oslobodio troje inspektora protivpožarne zaštite optužbi da su zloupotrebili službeni položaj.

U požaru u diskoteci “Kontrast” poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković iz Kikinde.

Izvor: Dnevnik, 021

Foto: Screenshot