Početna Gradske teme U Domu zdravlja “Novi Sad” u jednoj smeni testira se 40 dece

U Domu zdravlja “Novi Sad” u jednoj smeni testira se 40 dece

0

Početak školske godine rezultirao je porastom broja dece zaražene korona virusom, koji je, kako ističu stručnjaci, veći nego u prethodna dva talasa.

Kako se popunjavaju školske klupe, tako se i stvaraju sve veći redovi ispred Domova zdravlja sa decom kod koje su primećeni simptomi koronavirusa. U jednom od tih redova našla se i Zorica Kovač koja je kod svog četrnaestogodišnjeg sina Nikole primetila simptome kada se vratio iz škole.

“Samo kašlje, kija i otežano diše. Odmah sam ga odvela kod lekara i dobio je četrnaest dana izolacije”, kaže Zorica Kovač.

U Domu zdravlja “Novi Sad”, gde se poslednja tri dana u jednoj smeni testira 40 dece od kojih polovina bude pozitivna, ističu da je veliki broj njih takozvani “kontak” – to su ona deca koja su bila u bliskom odnosu sa zaraženom osobom 48 sati pre obolevanja ili 14 dana nakon pojave simptoma. To ne znači da svako takvo dete treba da se testira.

Dr Vesna Vuleković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece doma zdravlja “Novi Sad” kaže: “Kod svakog ko ima simptome i sumnju odraditi testiranje, oni koji nemaju simptome, a znaju da su bili u kontaktu sa nekim ko je bolovao ne treba budu uplašeni već da prate simptome. Ako su potvrđeni kao kontakt, a o tome vodi računa školska uprava moraju četrnaest dana u samoizolaciju.”

Doktorka Vuleković ističe da se i dalje beleže samo blage kliničke slike kod dece. Komplikacije mogu nastati ukoliko dete pati od astme, epilepsije ili drugih propratnih bolesti, te se takva deca obavezno moraju javiti lekaru.

Po nalogu lekara testiranje dece na koronavirus može se obaviti u starom delu zgrade, ulaz broj pet objekta “Jovan Jovanović Zmaj” Doma zdravlja Novi Sad. Deca se mogu testirati svakog radnog dana od 7 do 20 časova.

Doktorka Vuleković dodaje da se ne smeju zaboraviti redovne vakcine kako u vreme koronavirusa ne bismo imali i epidemiju malih boginja i drugih dečjih bolesti. Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida-19, ističe da je to stvar odluke roditelja i deteta.

“Za sada postoji preporuka da se deca od 12 do 15 godina vakcinišu zavsino od toga da li su hronični bolesnici ili ne. Principijalno još uvek nije stav da sva deca trebaju, ali naravno svako ko želi za sada može da se javi lekaru koji će pregledati dete i ako je zdravo uputiti ga na vakcinalni punkt da se vakciniše iako je mlađeg uzrasta.”

I dok u redovima čekaju na testiranje i decu i roditelje najviše interesuje kako će povećan broj zaraženih školaraca uticati na izmenu plana nastave. Početkom sledeće nedelje srednje škole u 40 opština u Srbiji prelazi na onlajn nastavu, dok će sedmaci i osmaci u tim lokalnim samoupravama pohađati nastavu po kombinovanom modelu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay