Početna Gradske teme U Novi Sad stiže 29 novih autobusa, od aprila na gradskim ulicama

U Novi Sad stiže 29 novih autobusa, od aprila na gradskim ulicama

0

Novih 29 autobusa, koji su kupljeni za sedam miliona evra, trebalo bi da stignu u garažu Gradskog saobraćajnog preduzeća do 15. marta.

Novi autobusi su kupljeni su sredstvima koji su dobijeni od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Isporuka je bila očekivana ranije, ali će 24 solo i pet zglobnih autobusa na gas, turskog proizvođača BMC, svakako stići u planiranom roku, na osnovu ugovora koji je potpisan u junu prošle godine.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću su povrdili da očekuju da novi autobusi stignu narednih dana i da je plan da počnu da saobraćaju na redovnim linijama gradskog i prigradskog prevoza od aprila kada se obavi tehnički prijem i registracija.

Ovi autobusi u Novi Sad dolaze nakon gotovo godinu i po dana od pokretanja procedure za kupovinu, i devet meseci od završenog tendera, pri čemu je prvobitno planirano da bude jedan više autobus, ali je smanjena nabavka zbog traženih cena na javnoj nabavci.

Kažimo i da će ovih 29 autobusa biti jedina ovogodišnja isporuka novih vozila GSP-a, jer za 2021. godinu nije planirana kupovina. Ovi busevi su poslednji deo kontigenta od 104 autobusa koje je Grad odlučio da nabavi pre dve godine. Veći deo vozila je stigao i već su na novosadskim ulicama.

Ipak, i ove godine bi mogla da se dogodi nabavka novih autobusa, jer je prošle godine potpisano pismo o namerama sa EBRD o kupovini 10 električnih autobusa za sumu veću od tri miliona evra. Međutim, i dalje nema informacija kada će se ovo realizovati, jer je pandemija korona virusa usporila ili odložila realizaciju raznih projekata.

Izvor: 021.rs
Foto: JGSP Novi Sad