Početna Aktuelno U Novom Sadu hospitalizovano još 18 obolelih od korone

U Novom Sadu hospitalizovano još 18 obolelih od korone

0

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 177 pacijenata obolelih od virusa korona, što je za 18 više u odnosu na utorak.

Pošto se svakodnevno i otpuštaju pacijenti, može se pretpostaviti da je juče primljeno više od 18 obolelih, ali iz KCV-a ni danas nisu naveli taj podatak, mada su do skoro to radili.

Takođe, povećan je broj pacijenata na respiratorima, pa ih je tako na mehaničkoj ventilaciji 11, dok ih je juče bilo devetoro, a dan ranije sedmoro.

Prema nezvaničnim informacijama, u prethodna 24 časa niko u Kliničkom centru Vojvodine nije preminuo od ove zaraze.

Podsetimo da je prema poslednjem saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine u poslednja 24 časa registrovano 55 novozaraženih od Covida-19, što je najveći broj u jednom danu od početka epidemije. Prema podacima Instituta, u pokrajini je ukupno 110 novozaraženih, tako da se nastavlja trend da je polovina novoobolelih iz Novog Sada. Prethodno je tokom vikenda u Novom Sadu registrovano 60 novozaraženih.

Kažimo i da je gradonačelnik Miloš Vučević najavio da je moguće uvođenje vanredne situacije u Novom Sadu i dodao da Novi Sad ima 430 aktivnih slučajeva od kojih su oko 90 odsto lakši ili asimptomatski slučajevi, dok je preostalih 10 odsto pacijenti sa težom kliničkom slikom koji moraju da budu na lečenju.

Dodajmo i da podaci o onima koji su samoizolaciji, a u pitanju su oboleli sa blagim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, pokazuju da je u nedelju došlo do izvesne stagnacije. Tako je za protekla 24 sata u Novom Sadu njihov broj smanjen za troje i sada ih ima 408. Prethodnih nedelju dana broj osoba u izolaciji rastao je za oko 50 po danu, a sadašnje stagniranje od tri dana može da znači i da je delu onih koji su bili u izolaciji istekao karantin od 14 dana. Ukupno u Srbiji se nastavlja rast broja osoba koje su u izolaciji – u ponedeljak ih je bilo 5.145, što je za oko 140 više nego dan ranije.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

U Novom Sadu je od petka na snazi odluka o obaveznom nošenju maske u zatvorenim prostorima, kao i na većini otvorenih javnih površina, a primenjuju se i druge mere u borbi protiv kovida-19.

Izvor: 021
Foto: Pixabay