Početna Gradske teme U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je programu, organizovanom u Kulturnoj stanici „Eđšeg“, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava svakog 3. decembra, i to od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlјe pozivaju na obeležavanje tog dana.

“Kao i svake godine, početkom decembra susrećemo se povodom obeležavanja svetskog dana osoba sa invaliditetom s cilјem da im se unapredi i omogući jednako uživanje lјudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Grad Novi Sad je posvećen radu na izgradnji istinski inkluzivnog društva i pružanju podrške osobama sa invaliditetom da žive svoj život punim potencijalom. Mi radimo mnogo toga, ali nikada nije dovolјno, jer moramo zajedno, kao društvo otklanjati barijere, razlike, nerazumevanje i stvarati jednake uslove za sve naše sugrađane. Naš grad je mesto u kojem svi mogu uživati ista prava i mogućnosti, gde smo svi jednaki, sa svim našim razlikama”, rekao je gradonačelnik Đurić i dodao: “Novi Sad je lokalna samouprava koja izdvaja najveći procenat iz budžeta Grada baš za ovu oblast, a i prva smo lokalna samouprava u Srbiji koja je 2013. godine otvorila Kancelariju za osobe sa invaliditetom. Veoma nam znači i nagrada koju je Novi Sad prošle godine dobio za seobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uklјučivanja osoba sa invaliditetom. U okviru resorne uprave, obezbeđuje se niz prava i usluga, prema opredelјenim prioritetima, među koje spadaju i osobe sa invaliditetom, posebno deca i mladi sa smetnjama u razvoju, a u te svrhe u ovoj godini izdvojeno je oko 700 miliona dinara.”

Članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih osoba izveli su folklornu numeru „Sremske igre“, a potom su usledili recital „Pesma o Novom Sadu“ i nastup hora Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu, sa muzičkom numerom „Svi smo mi isti“. Prisutnima se obratila i Snežana Puača iz Udruženja „Multis“, iz Koordinacionog tela za OSI, koja je, u ime svih devet udruženja zahvalila Gradu Novom Sadu na kontinuiranoj i snažnoj podršci. Sekretarka Pokrajinske organizacije gluvih i nagluvih osoba Jadranka Raletić uručila je prigodan poklon gradonačelniku, u znak zahvalnosti za sve što Grad radi na pobolјšanju položaja osoba sa invaliditetom. Program je završen nastupom benda „Rok apoteka“.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs