Početna Gradske teme U Novom Sadu sutra počinje Poljoprivredni sajam, očekuje se 1.100 izlagača

U Novom Sadu sutra počinje Poljoprivredni sajam, očekuje se 1.100 izlagača

0

U Novom Sadu sutra počinje jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će trajati do 26. maja i na kome će, prema informacijama sa sajta ovog sajma, izlagati 1.100 izlagača iz 26 država.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma, treći put će biti Italija, a 23. maja biće organizovan seminar na kome će učestvovati istraživači iz Italije i Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i ove godine biti pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom “Srpski kvalitet” i zanatskih piva.

Kako je najavila državni sekretar u ovom Ministarstvu Dušanka Golubović, biće pokazan veliki broj različitih vrsta konja, goveda, ovaca i koza, posetioci će moći da vide uobičajene, ali i neke nove vrste, kao i da se upoznaju sa genetskim potencijalima i uslovima u kojima se oni gaje, a izložba će biti prodajnog karaktera.

Ove godine, zbog opasnosti od afričke kuge, na izložbi neće biti svinja.

Na sajmu će tradicioonalno biti prisutni i Pokrajinska vlada i sekretarijati pa će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam predstaviti žensko preduzetništvo i stare zanate, male preduzetnike i nosioce oznake “Najbolje iz Vojvodine” koji će prezentovati svoje proizvode i usluge.

Među najinteresantnijim segmentima Poljoprivrednog sajma su izložba poljoprivredne mehanizacije i Poklon-igra, za posetioce sa kupljenim ulaznicama darodavci su ove godine pripremili vredne poklone.

Najskuplji traktor na Poljoprivrednom sajmu, kako je najavio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, biće traktor Case IH Steiger 500, koji košta 462.000 evra + PDV.

Biće izložen i specijalizovani kombajn Grimme REX 6200 čija je osnovna cena 670.000 evra + PDV, i najavljena je premijera žitnog kombajna, guseničara Fendt IDEAL 8, koji će biti ujedno i najskuplji žitni kombajn na Sajmu čija je vrednost oko 700.000 evra + PDV.

Cvetković je najavio da će 21. maja biti održano takmičenje u preponskom jahanju, a, kao i prošle godine, biće održani Dan stočara i Dan voćara.

Porodični dan biće sreda, 24. maj, kada će cela porodica, sa decom do 14 godina, Sajam moći da poseti uz jednu ulaznicu po ceni od 700 dinara.

Toliko inače koštaju pojedinačne ulaznice, dok u kolektivnim posetama koštaju 500 dinara po osobi, a ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od sedam do 14 godina i penzionere koštaju 350 dinara.

Izvor: RTV.rs, Tanjug.rs
Foto: Novosadski sajam / sajam.net