Početna Gradske teme U Novom Sadu u poslednjih 10 godina posađeno je 51.216 stabala novog...

U Novom Sadu u poslednjih 10 godina posađeno je 51.216 stabala novog drveća

0

Tokom poslednjih deset godina Gradsko zelenilo u Novom Sadu je ukupno posadilo 51.216 sadnica novog drveća – više od pet hiljada svake godine. Da su na jednom mestu, nova stabla činila bi veliku šumu, većinom listopadnog drveća, uz manju prisutnost četinarskih vrsta. Najrasprostranjenije vrste među novim novosadskim drvećem su: koprivić, bagrem, jasen, hrast, grab, divlji kesten. Među četinarima preovlađuju smrča, omorika, borovi, tuje, tise, kedrovi.

“Gradsko zelenilo obavilo je ogroman posao ozelenjavanja grada. Novi zasadi drveća su rezultat strateške odluke gradonačelnika Miloša Vučevića da Novi Sad postane zeleni grad. Zahvaljujući tome, napravljeni su i realizovani planovi povećanja broja drveća u gradu”, objašnjava Miloš Egić, direktor Zelenila.

Tokom poslednjih deset godina posađeno je 342.400 komada šiblja i žbunja, slika o brizi za zelenilo u Novom Sadu dobija veće i drastičnije razmere. Među novoformiranim zelenim površinama u gradu i prigradskim naseljima izdvajaju se celine u ulicama Vardarska i Tihomira Ostojića, Milana Savića, Velebitska, Živojina Ćuluma, Polgar Andraša, u ulici Oslobođenja u Rumenki, na Sentandrejskom putu, u bloku za raseljena lica u Veterniku, u Bate Brkića (produžetak Jovana Dučića), u Kineskoj četvrti, Novi park, u Petra Drapšina, u bloku 8 u Petrovaradinu, na Bulevaru Evrope u razdelnim trakama.

U Zelenilu ističu da su pošumljavani svi gradski kvartovi, ali i sva prigradska naselja. Egić ističe da se sada posebna pažnja poklanja izgradnji zalivnih sistema, kako bi se unapredilo održavanje drveća u letnjem periodu, a ističe i da će biti izgrađena još četiri nova parka, i rekonstruisan Dunavski park, gde su radovi već počeli.

“Očekuje nas mnogo posla. U toku je projekat „Zeleni kvart za zeleni Novi Sad“ u okviru kog ćemo urediti 40 mini parkova na 40 lokacija u gradu. Izgradićemo još četiri nova parka, i unapredićemo održavanje kvartovskog zelenila i uličnih drvoreda. Novi Sad je posvećen unapređenju životne sredine”, kaže Egić.

Izvor: RTV
Foto: Gradsko zelenilo