Početna Gradske teme U Novom Sadu vraćeno 470 oduzetih objekata

U Novom Sadu vraćeno 470 oduzetih objekata

0

U protekloj godini Agencija za restituciju donela je rešenja o vraćanju 523 nekretnine – poslovnih prostora, zgrada kao celina i stanova.

Tokom 2018. godine u naturi je bivšim vlasnicima ili naslednicima vraćeno 311 poslovnih prostora, 118 stanova i 114 zgrada.

Kada je reč o neizgrađenom građevinskom zemljištu, vraćeno je 348 hektara i 39 ari. Lane je vraćeno 5.148 hektara šumskog zemljišta i 40.033 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Po podacima Agencije za restituciju, ukupno je najviše objekata do sada vraćeno na teritoriji beogradskih opština. Odmah iza njih po broju vraćenih objekata je Novi Sad sa 470, od čega je 390 poslovna prostora, 50 stanova i 30 zgrada, piše “Dnevnik”.

Od ostalih vojvođanskih gradova, najviše objekata vraćeno je u Subotici – 141, od čega 124 poslovna prostora, osam stanova i devet zgrada, zatim u Pančevu – 125 objekata, odnosno 110 poslovnih prostora, šest stanova i devet zgrada. U preostalim vojvođanskim opštinama vraćeno je znatno manje objekata, a ima i nekoliko lokalnih samouprava u kojima nije doneto nijedno rešenje o naturalnom vraćanju oduzete imovine. U pitanju su Titel, Sečanj, Odžaci, Opovo, Mali Iđoš, Irig, Bačka Palanka i Bač.

Prva rešenja o vraćanju imovine u naturi doneta su 2012. godine, što znači da je u proteklih šest godina Agencija gotovo privela kraju naturalnu restituciju, dok je ostao deo oduzete imovine koja iz raznih razloga ne može biti vraćena, već će bivši vlasnici na drugi način biti obeštećeni.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay