Početna Gradske teme U planu kompletna zamena dotrajalih instalacija na Spensu

U planu kompletna zamena dotrajalih instalacija na Spensu

0

Spens u narednom periodu očekuje velika, ranije najavljena rekonstrukcija, a jedni od prvih radova biće zamena instalacija.

U sledećoj godini u planu je prva faza rekonstrukcije i zamene dela instalacija vodovoda, kanalizacije i toplovoda na Spensu, svega onoga što je odavno dotrajalo.

Kako se navodi u predlogu projekta Gradske uprave za sport i omladinu, koji je posvećen Spensu, predviđena je kompletna zamena instalacija u objektu A i delu objekta B, a sve to je deo kompletne rekonstrukcije Spensa.

“Kompletna zamena podrazumeva demontažu postojećih instalacija, sanaciju kanala i oslonaca i montažu novih instalacija od najkvalitetnijih i ekonomski prihvatljivih materijala”, navodi se u predlogu novog projekta.

Procenjeno je da će zamena dela instalacija koštati 20 miliona dinara.

Gradska vlast je u vezi sa Spensom jedno vreme imala podeljene ideje. Tako je nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević jedno vreme u javnosti testirao ideju da se ceo Spens sruši i zagradi novi objekat, što je naišlo na veliko negodovanje građana, stručne javnosti i političkih oponenata.

Vučević se ubrzo povukao s tom idejom i obelodanio planove o potpunoj rekonstrukciji i sanaciji, uz zadržavanje što više originalnih vizuelnih i konstruktivnih elemenata objekta koji je daleko poznat u svetu arhitekture.

“Razumeo sam poruku javnosti”, rekao je Vučević.

Projekat kompletne rekonstrukcije i Strategiju razvoja Spensa gradska vlast već ima, budući da je iste izradio Fakultet tehničkih nauka.

Spens bi u budućnosti trebalo da ima nove bazene na otvorenom i klizalište, odeljenje Gradske biblioteke, gradsku galeriju, nove garaže, sportske sale i drugi sadržaj. Planirano je da se zadrže sve dosadašnje funkcije koje Spens ima.

Izvor: 021.rs
Foto: arhiva