Početna Gradske teme U planu uređenje javnih površina Kineske četvrti

U planu uređenje javnih površina Kineske četvrti

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je konkurs za uređenje javnih površina u tzv. Kineskoj četvrti.

Uređenje javnih površina podrazumeva izgradnju puteva, izgradnju pešačkih staza, postavljanje cevovoda za vodu i kanalizaciju, gradnju pumpnih stanica za otpadne vode, putnu i spoljnu rasvetu, kao i pejzažno uređivanje zelenih površina.

Drveće koje se nađe na putu planiranim javnim površinama biće posečeno, a umesto njega, na planirana mesta, biće posađeni visoki lišćari visine do 3,5 metra.

Predviđeno je da se isprojektuje deo Bulevara despota Stefana od raskrsnice sa Šekspirovom ulicom do uklapanja sa postojećim kolovozom kod Mosta slobode. Takođe je planirano da se isprojektuje pešački pristup između A doma i Kineske četvrti, kao i da se isprojektuju parking mesta duž dela Bulevara despota Stefana i zasebni parkinzi.

Duž bulevara biće isprojektovane i biciklističke i pešačke staze sa obe strane kolovoza. Unutar Kineske četvrti saobraćajne površine će se popločati granitnom kockom, a na delu stovarišta firme “Mostogradnja” biće postavljena zelena površina sa glavnim parkingom za posetioce planiranog kompleksa.

Trenutno je Bulevar despota Stefana, u delu između mosta Slobode i Šekspirove ulice, u dosta lošem stanju i delom bez ivičnjaka. Nabavkom je predviđeno proširenje kolovoza za jedan metar.

Kako se u konkursnoj dokumentaciji navodi, ciljevi i smernice za ovaj prostor su očuvanje posebnih urbanističko-arhitektonskih karakteristika lokaliteta, očuvanje uslova za dalji razvoj i inicijativa za formiranje kreativnog distrikta.

Podsetimo, gradske vlasti su u planovima javnih preduzeća prošle godine predvidele da se preduzmu radnje koje su neophodne kako bi se Kineska četvrt uredila i rekonstruisala.

Izvor: 021
Foto: 021