Početna Gradske teme U PU “Radosno detinjstvo” ostalo još 437 slobodnih mesta

U PU “Radosno detinjstvo” ostalo još 437 slobodnih mesta

0

Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić rekla je da proces upisa u PU “Radosno detinjstvo” još nije završen.

– Zahvaljujući dobroj obrazovnoj politici Grada Novog Sada upis dece u vrtiće danas ne predstavlja zabrinjavajuću okolnost za roditelje, kao što je to bio slučaj pre deset godina kada je upis bio čista lutrija. Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo” je rezultate konkursa postavila na sajt ustanove u ponedeljak, 13. juna, odmah posle ponoći, tačnije u 00.01 časova, trudeći se da na taj način predupredi opterećenost sajta. Takva situacija se, nažalost, ipak desila u trenutku kada je veliki broj zainteresovanih roditelja, u isto vreme želeo da se informiše. Tačno je da sajt tog dana nije funkcionisao nekoliko sati, ali moramo napomenuti i to da su rezultati konkursa bili okačeni na oglasne table svih vrtića „Radosnog detinjstva”. Da su roditelji bili informisani pokazuje broj potpisanih ugovora u prva tri dana – izjavila je Dina Vučinić i dodala – Na konkursu je poštovan zakonski normativ i za sada je primljeno 1005 dece. Važno je reći da to nije konačan broj i da je ostalo još 437 slobodnih mesta, ali i da su u vrtićima i dalje predškolci koji čim upišu škole ostavljaju slobodno mesto za drugu decu.

Ona je rekla da će nakon završetka konkursa PU „Radosno detinjstvo” tražiti odobrenje od 20 posto, za proširenje kapaciteta, a na osnovu člana 30. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i podsetila da u vrtiće predškolske ustanove ide 17 096 novosadskih mališana, potpuno besplatno.

Takođe, Novi Sad je prvi grad u Srbiji uveo subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima i godišnje izdvajamo 351 milion dinara za boravak 3400 dece. Paralelno sa time, krenuli smo u proširenje postojećih i izgradnju novih objekata. Novi Sad, u odnosu na broj stanovnika ima najmanju listu čekanja, najbolje razvijenu mrežu vrtića i gradi najviše objekata za ovu namenu. Ove godine se završavaju dva nova vrtića, a počela je izgradnja još dva. Veliki broj zahteva za upis pokazuje da grad raste i da je potreba za vrtićima sve veća- istakla je članica Gradskog veća za obrazovanje.

Dina Vučinić je objasnila da su za svaku vrtićku grupu zadužene dve vaspitačice i da su navodi o eksploataciji zaposlenih neosnovani, ukazujući na činjenicu da će Ustanova od septembra imati 732 grupe, odnosno 1464 zaposlenih u 75 objekata „Radosnog detinjstva”.

“Ponosni smo što svake godine raste broj vrtića u našem gradu. Briga o deci meri se brojem novosagrađenih vrtića, unapređivanjem uslova, a ne brojem neistinitih reči što je glavni manir pojedinih političkih partija. Veliki broj roditelja koji su dolazili na uvid u dokumentaciju bili su puni razumevanja i pohvala za Predškolsku ustanovu i do sada nije bilo neprijatnosti. Uverena sam da ćemo od 1. septembra imati najveći broj upisane dece i najviše zadovoljnih roditelja. Кada radimo za decu mi ne mislimo o jeftinim političkim poenima već se svaki dan trudimo da deca imaju najbolje uslove za vaspitanje i obrazovanje, a da roditelji imaju najmanju finansijsku obavezu”, zaključila je Dina Vučinić naglasivši da je boravak dece u vrtićima „Radosnog detinjstva” besplatan.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad