Početna Gradske teme U toku završni radovi rekonstrukcije dela Limanskog parka

U toku završni radovi rekonstrukcije dela Limanskog parka

0

limanski park

Kao što smo pre nekoliko meseci i najavili, JKP „Gradsko zelenilo“ radi na rekonstrukciji dela Limanskog parka (prema Šekspirovoj ulici i delu ulice Narodnog fronta). Poslednja rekonstrukcija rađena je još pre osam godina i od tada ništa značajno nije urađeno kako bi ovaj park postao zaokružena urbana celina. Projekat finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Letos, tokom prve faze, povađeno je 25 starih panjeva koji su pravili problem prilikom održavanja parka, iznivelisan je teren i nasut humus.

Tokom druge faze posađena su 152 stabla koprivića, hrasta, ginka bilobe, japanskog bagrema, platana, javora i jasena, crnog bora i 1038 komada ukrasnog šiblja. Površine oko sadnice biće malčirane. U okviru druge faze radova, uvažavajući pritužbe građana koji imaju alergijske reakcije tokom cvetanja topole i vodeći računa o o bezbednosti građana, a posebno dece, morali smo da uklonimo 12 stabala topola, gde se posetioci parka duže zadržavaju – najviše u blizini dečijeg igrališta i terena za boćanje. Ostavljanjem trulih topola rizikovali bismo da se dogodi nešto što nikako ne bismo želeli, poput tragičnog događaja u Egzit kampu 2008. godine. Radi se o tome da su stabla u godinama posle radikalnog orezivanja , koje je rađeno 2007. odine, formirala sekundarne krošnje, a grane izrasle iz njih su, usled slabe veze sa stablom i česte pojave truleži na mestima gde je drveće orezano, predstavljale opasnost po prolaznike. Potvrdu mišljenja naših inženjera dobili smo i od stručnjaka Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu.

Obnovom zelenila u Limanskom parku obezbediće se njegova puna funkcija i izolacija od okolnog saobraćaja i buke i na taj način stvoriti uslovi za odmor i rekreaciju korisnika ove zelene oaze. Po završetku radova koji se ovih dana privode kraju, stanovnici Limana, moćiće da uživaju u prirodnom ambijentu, uređenom po uzoru na razvijene gradove Evropske unije.

Autor: NsHronika.rs