Početna Gradske teme U znak sećanja na Balaševića priređeno “Veče pod jednom zvezdom”

U znak sećanja na Balaševića priređeno “Veče pod jednom zvezdom”

0

Večeras su se u Novom Sadu, na trogodišnjicu poslednjeg koncerta Đorđa Balaševića u ovom gradu, održala dva omaža u čast velikog balkanskog umetnika. Ulica Jovana Cvijića postala je bulevar zbog izuzetno velikog broja Đoletovih poštovalaca koji su prisustvovali muzičko-scenskoj priredbi, a u Gerili se puštala njegova muzika do ponoći.

Ulica Jovana Cvijića u Novom Sadu bila je večeras prepuna poštovalaca ovog umetnika koji nas je prerano napustio, kako bi prisustvovali omažu priređenom povodom trogodišnjice njegovog poslednjeg koncerta u Novom Sadu.

Ispred i oko kuće porodice Balašević stvoren je ambijent kao pred neki Đoletov koncert. Publika je ovog puta bila sa obe strane ulice jer je u središtu bila bina i crvena staza, dok je prostor ispred bine bio rezervisan za odabrani broj zvanica koji su mogli iz prvih redova i u stolicama da posmatraju događaj.

“Veče pod jednom zvezdom” predstavljeno je kao muzičko-scenska priredba na kojoj su se uz veselo-setne emocije smenjivale pesme Đorđa Balaševića, neke kao snimci sa njegovih koncerata, a neke su uživo svirali tamburaši.

Na crvenoj stazi koja se pružala oko bine šetali su mladići i devojke kao na reviji u odeći koja se razlikovala od pesme do pesme i povremeno sitnom glumačkom interpretacijom dočaravali tonove i reči. Na ekranu sa leve strane kuće postavljen je veliki ekran na kome su se mogli videti odlomci Balaševićevih nastupa, dok je projektor takođe na fasadi kuće puštao animacije i odabrane monologe slavnog kantautora.

Događaj nije imao nikakvu najavu, pa nisu poznati ni autor revije, ni autor cele muzičko-scenske priredbe, ni učesnici.

“Veče” je počelo u 19 i 15 gašenjem svetla i “Slovenskom”, a nastavljeno jednom od šaljivih Balaševićevih priča koje je pričao na svojim koncertima. Dok je išla “Na Bogojavljensku noć“, na fasadi su se prikazivali naslovi Đoletovih pesama dok su devojke sa maramama i u starinskim haljinama šetale crvenom stazom. Oko pola 8, dok još traje pesma, na binu su izašli tamburaši.

Posle tamburaša pojavula se Olivera, Balaševićeva supruga, i rekla da je večeras tabla na kojoj piše “Ulica Jovana Cvijića” neispravna, jer je, zbog broja ljudi koji se okupio u njoj, večeras postala bulevar. Rekla je da je “ovo veče posvećeno muzama” i tome “šta se dešava sa muzama kada ih napusti onaj koga nadahnjuju.”

“Lakonogom” iliti “Otilijom” nastavljen je program, a ovu pesmu završio je violinista solo tačkom. Potom sledi “Budimpeštanski sneg”, zatim se ukratko čuju pesme “Krivi smo mi” i “Naposletku”, posle čega ponovo izlazi Olivera sa dirljivim govorom.

Program je nastavljen “Ankicom”, da bi posle nje sa uz veštačku maglu iz mase izašao vod bubnjara koji uz marš stupa ispred bine, a zatim uz tamburaše počinju da sviraju “Belu lađu”. Zatim je opet osvetljena fasada Balaševićem koji priča jednu od svojih poznatih priča.

Dok je trajala “O, mati” devojke su prvo izašle same, da bi ih mladići sustigli i sa njima, ruku pod ruku ili u zagrljaju, napravili krug oko bine. Uz ovu pesmu počinje da veje veštački sneg. Na kraju pesme tamburaši su sišli sa bine i odsvirali uspavanku “Spavaj, spavaj, laku noć, bog ti bio upomoć” dok projektor po kući crtao trenutke iz Balaševićevog privatnog života.

Posle još jednog snimka sa koncerta, tamburaši su se vratili na binu, a sa njima su izlašli Olivera Balašević i violinista, počela je pesma “Sve je dobro kad se dobro svrši” uz koju svi učesnici izlaze ispred bine da igraju.

Potom je Olivera najavila kraj događaja, svi učesnici postaju publika koja gleda snimak sa koncerta na velikom ekranu dok se sa zvučnika čuje “Odlazi cirkus”. Saksofon solo na kraju pesme aktvirao je topove koji su izbacili bele papiriće-konfete na kojima su se nalazili Đoletovi stihovi.

Kraj pesme označava i kraj “Večeri pod jednom zvezdom”, sat pokazuje pola 9.

Od medija, ovom emotivnom događaju prisustvovao je samo RTS. Drugima je privatno obezbeđenje InterSek iz Novog sada zabranilo ulazak.

Pola sata pre kraja ovog događaja na još jednom mestu u Novom Sadu upriličeno je “Veče sećanja na Đorđa Balaševića” u Gerila baru kod Trifkovićevog trga. Ova manifestacija trajaće do ponoći.

Uz inicijativu Roberta Čobana vlasnika “Kolor Pres grupe“ koja je nedavno pokrenuta, postoji mogućnost da 19. februar u Novom Sadu postane dan sećanja na Đorđa Balaševića, kada bi se uz memorijalni koncert obeležavala uspomena na ovog balkanskog umetnika.

Izvor: NS Hronika
Foto: NS Hronika