Početna Gradske teme Učenici iz Soluna posetili vršnjake u novosadskoj gimnaziji “Isidora Sekulić”

Učenici iz Soluna posetili vršnjake u novosadskoj gimnaziji “Isidora Sekulić”

0

Gimnaziju “Isidora Sekulić” tokom protekle nedelje je posetila delegacija učenika i profesora iz Soluna.

Saradnja Gimnazije “Isidora Sekulić” i General Lyceum of Efkarpia iz Soluna, započeta je i ugovorena uoči pandemije korona virusa, a realizovana je od 8. do 11. aprila.

Delegaciju je činilo 15 učenika u pratnji dva profesora, a ugostili su ih učenici prvog razreda.

Tokom boravka, gosti su, u pratnji svojih domaćina, obišli školu, posetili sve značajnije znamenitosti grada, Petrovaradinsku tvrđavu i Sremske Karlovce.

Drugog dana boravka u Novom Sadu gosti i domaćini su u Svečanoj sali Gimnazije izveli zajednički program pod nazivom Most prijateljstva Soluna i Novog Sada.

Učenici iz Soluna su predstavili svoj grad i njegove znamenitosti i pripremili prezentaciju o ličnosti i delu Mileve Marić Ajnštajn, koja je bila na grčkom i srpskom jeziku, a nakon toga su se predstavili i tradicionalnim grčkim plesovima.

Domaćini su, takođe, izveli prigodan program na srpskom i grčkom jeziku, a goste je pozdravio i gimnazijski hor Iuventas prigodnim srpskim tradicionalnim pesmama.

Tatjana Pejović Sebić, direktorka Gimnazije, izrazila je zadovoljstvo uspostavljanjem saradnje, koja omogućava da se učenici upoznaju međusobno i razviju lična poznanstva i prijateljstva, ali i da nauče nešto novo o kulturi drugog naroda.

Uz želju da gostima boravak u Novom Sadu bude ugodan, i predstavljanje škole i Novog Sada zanimljivo, direktorka je izrazila i nadu da će se saradnja narednih godina nastaviti i produbiti.

Gosti iz Soluna su se zahvalili na srdačnom prijemu i pozvali učenike i profesore naše gimnazije da im uzvrate posetu.

Izvor: rtv.rs
Foto: Gimnazija Isidora Sekulić Novi Sad