Početna Gradske teme Udruženje penzionera Grada Novog Sada obeležilo 74. godišnjicu rada

Udruženje penzionera Grada Novog Sada obeležilo 74. godišnjicu rada

0

Povodom 74. godišnjice postojanja i rada Udruženja penzionera Grada Novog Sada, u njihovim prostorijama održan je ceremonijalni skup na kome je bilo reči o položaju i problemima naših najstarijih sugrađana.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se svake godine kako bi se istakla važnost i potrebe penzionera u našem društvu.

Neki od najvećih problema sa kojima se stare osobe susreću jesu diskriminacija, nasilje i siromaštvo, ističe predsednik Udruženja penzionera Momo Čolaković.

“Najveći problem je materijalni i socijalni položaj korisnika penzija posebno u Novom Sadu gde ima 10.500 hiljada, u Republici Srbiji nešto preko milion, koji imaju skromna primanja, skromne penzije i u tom smislu obezbeđujemo ovde u Novom Sadu i na drugim mestima pogodnosti na osnovu kojih ti korisnici penzija mogu da pristojnije žive”, kaže Momo Čolaković, predsednik Udruženja penzionera Grada Novog Sada.

Na svečanosti je potpisan i sporazum o saradnji između Udruženja penzionera i Mađar So, kako bi se na taj način naši najstariji sugrađani lakše informisali o dešavanjima na svom maternjem jeziku.

“Tim našim člancima se bavimo sa time što ih interesuje, što im možda olakšava i daje neke smernice, neke ideje uopšte i sa aspekta očuvanja zdravlja i sa aspekta mogućnosti uključivanja u društvo” , kaže Rozalija Ekres, direktorka “Mađar So”

Udruženje penzionera osnovano je 1946. godine, kada je imalo svega 50 članova, dok danas ima više od 25.000 članova, koji se zalažu za bolji društveni, materijalni i socijalni položaj penzionera.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay