Početna Gradske teme Univerzitet u Novom Sadu napredovao 47 mesta na rang listi najboljih svetskih...

Univerzitet u Novom Sadu napredovao 47 mesta na rang listi najboljih svetskih univerziteta

0

Nedavno je objavljeno da je Univerzitet u Novom Sadu značajno napredovao na najnovijoj Vebometriksovoj rang listi najboljih svetskih univerziteta za 2023. godinu. Bolju poziciju za čak 47 mesta u odnosu na prethodnu rang listu na univerzitetu objašnjavaju povećanom vidljivošću naučno-istraživačkog rada.

Za razliku od prošle godine, kada je zauzeo 1.009 mesto, ove godine Univerzitet u Novom Sadu nalazi se na 962. mestu na Vebometriksovoj rang listi. Rektor Dejan Madić navodi da se pomeranje, između ostalog, dogodilo zbog toga što su naučnici i istraživači u projektima i naučnim radovima počeli da navode pripadnost novosadskom Univerzitetu, te su na taj način lakše prepoznati i postali su vidljiviji. Samim tim i Univerzitet je bolje rangiran.

“Jedan od poteza je bio da u afilijaciji svih radova stoji Univerzitet u Novom sadu, pa recimo Fakultet tehničkih nauka. To je bilo jako važno. Inače su ti radovi dali svoj benefit praksi i unapređenju tog naučnog polja, ali samo Univerzitetu i fakultetu kome pripadaju, u tom slučaju smo mi vidljivi”, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu dr Dejan Madić.

“Univerzitet u Novom Sadu ima gotovo isti broj međunarodnih projekata kao i Beogradski”, kaže dr Nikola Jorgovanović, prorektor za nauku i umetnost. Zato i ne čudi što je zadržao drugu poziciju na listi najboljih visokoškolskih ustanova u Srbiji.

“Velika je saradnja između naših i evropskih univerziteta i svi ti istraživački projekti nose i određene publikacije i impakte koji se pojavljuju u svetu. Ono što je jako važno za ovu Vebometriks listu jeste da je novosadski Univerzitet među prvih 400 od nekih 6 hiljada institucija koje se mere”, kazao je dr Nikola Jorgovanović, prorektor za nauku i umetnost.

A da bi dospeo među prvih 400, u rangiranju su analizirane četiri kategorije: vidljivost, otvorenost, izvrsnost i prisustvo na internetu.

“Naravno da je tu internet vrlo važan, a važni su i kontakti naših profesora i istraživača, na njih smo isto jako ponosni, jer oni će na nekom radu biti angažovani, na nekom svetskom projektu, kolege će ih preporučiti i proširiti vest o tome i tako dobijamo jednu lepu međunarodnu afirmaciju našeg univerziteta”, konstatovao je Madić.

Važno je biti dobro rangiran i prepoznatljiv među svetskim univerzitetima, poručuju sagovornici, a Vebometriks je svetski priznata rang lista, istraživanje je prvi put sprovedeno 2004. godine i od tada se rezultati objavljuju dva puta godišnje.

Izvor: RTV.rs/Ilijana Berber
Foto: Arhiva