Početna Gradske teme Univerzitet u Novom Sadu u tri oblasti među 500 najboljih na svetu

Univerzitet u Novom Sadu u tri oblasti među 500 najboljih na svetu

0

Univerzitet u Novom Sadu je u tri oblasti svrstan u prvih 500 na svetu: nauka i tehnologija hrane (163), veterinarske nauke (290) i hemijsko inženjerstvo (485. mesto u svetu), pokazuju podaci upravo objavljene Šangajske liste za 2019. godinu.

S druge strane, Univerzitet u Beogradu je pao u većini oblasti, a skok je zabeležen u kliničkoj medicini i javnom zdravlju.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Zoran Nikolić kaže za Danas da ovaj pad nije dramatičan, ali da je plasman u velikim naučnim poljima, poput fizike, matematike, hemije i biologije, indikator koji ukazuje da će pozicija Univerziteta u Beogradu na globalnoj rang-listi, koja se očekuje 15. avgusta, biti nešto lošiji nego lane.

Na osnovu softverske analize profesor Nikolić procenjuje da će Beogradski univerzitet pasti na Šangajskoj listi za 30 do 40 mesta, u odnosu na prošlogodišnji plasman kada je zauzeo 302. mesto među 500 najbolje rangiranih svetskih univerziteta.

Rangiranje na Šangajskoj listi po naučnim poljima se sprovodi od 2017. godine. Svaka od pet naučnih oblasti – prirodne, tehničke, bio, medicinske i društvene nauke, podeljena je na uža naučna polja (ukupno 54) u kojima je rangirano nekoliko hiljada univerziteta. UB je pretprošle godine bio zastupljen u 18 oblasti, prošle u 27, a ove u 25.

Izvor: Danas
Foto: Wiki/Beuk.de